Институтът в Садово се обиди на МЗХ и Селскостопаска академия, заради това, че на вчерашния празник - Деня на фермера, не е присъствал нито един официален гост. Нито от Министерството на земеделието и храните, нито от Селскостопанска академия.

 

Малцина гости - основно директори на различни аграрни институции от Пловдив и София имаше на събитието в Садово, а фермерите се брояха на пръсти, предимно зърнопроизводители - членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) , дошли да уважат празника на Института. Тържествената част и представянето на най-новите сортове пшеница на института -  “Николай”, “Гизда” и “Никибо”, бе претупано набързо, след което само един автобус потегли към демонстративното поле, съобщават колегите от в-к Марица.

 

Такова чудо досега не е било. Години наред този празник се честваше грандиозно, а в института идваха десетки височайши гости от страната и чужбина, имаше и богата танцово-музикална програма. Причината е, че след скандалното освобождаване на бившата директорка проф. Лилия Кръстева, която е световно признат учен, институтът в Садово се пренебрегва, коментират негови служители. Проф. Кръстева е освободена от длъжност на 20 октомври 2012 г. от новоназначения председател на Селскостопанска академия (ССА),  проф. Петър Славейков заради изтичане на мандата и навършване на пенсионна възраст.

 

Денят на фермера е посветен на 140 годишния юбилей от рождението на патрона на института Константин Малков и на 40 годишнината от създаването на сорта пшеница Садово 1. Програмата на празничното мероприятие включваше представяне на най-новите сортове пшеница, разработени от института, както и обиколка на демонстративните полета и посещение на Националната генбанка на България.

 

5 млн. лв. дефицит към Селскостопанската академия и 2 млн. лв. дефицит в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) съобщи вчера министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. От дефицита в бюджета ще зависят и персоналните промени в министерството. За да се извърши структурна промяна, трябва да се направи трезв анализ на състоянието на отделите, да се направи проверка на всички дирекции, допълни земеделският министър.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!