Няма да има промяна в статута на Института по лозарство и винарство, заяви в Плевен министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. ИЛВ остава в структурата на Селскостопанската академия и няма да влиза в състава на Изпълнителната агенция по лозата и виното. “Постановлението ще бъде променено и няма да има проблем. Отчетохме доводите, които дойдоха и от обществеността в Плевен и като цяло в страната, а и от експерти специалисти. ИЛВ ще бъде реформиран с реформата като цяло в Селскостопанската академия, като част от нея”, каза още министър Найденов.

 

Аграрният министър и част от екипа му бяха в Плевен за среща с второстепенните разпоредители от структурата на МЗХ. Защо срещата е закрита и журналисти не бяха допуснати в залата не стана ясно. В залата, обаче, беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. И плевенски депутати от ГЕРБ, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Не стана ясно още нещо – след като в земеделските структури трябва да бъдат съкратени служители и през последния месец точно МЗХ се оплакват, че при тях предвидените съкращения са най-много, защо в структури на министерството текат конкурси за назначаване на служители. Като в Изпълнителната агенция по лозата и виното, например, където само последният, обявен на 19 юли, конкурс е за 7 души държавни служители.
 
Макар че според д-р Мирослав Найденов на срещата в Плевен “нищо тайно няма”, журналисти не бяха допуснати. Министърът отдели 3 минути за въпроси и между другото съобщи, че ИЛВ остава с непроменен статут. После влезе в залата. Гилдията след него. Само минута по-късно фотографите бяха изгонени, а пишещите учтиво, но твърдо помолени да напуснат, тъй като срещата е закрита. Министър Найденов, нали уж няма нищо тайно?