Множество реакции предизвика настояването тази година да бъде обявена за форсмажорна в районите, пострадали от сушата, отправено от председателя на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Според Костадин Костадинов по този начин земеделските производители ще бъдат облекчени от деклариране пред компетентните органи на понесените щети и няма да се налага всеки сам да доказва загубите си от сушата.

НАЗ настояват за форсмажорна година за районите със суша

Това искане беше разчетено от някои читатели на Агри.БГ и експерти в публичното пространство като опит да се прескочат дължимите за годината ренти поради наличието на форсмажор. Други пък не са съгласни с искането за обявяването на извънредни обстоятелства на държавно ниво, тъй като няма как държавата да се намеси в лични договорни отношения, каквито са споразуменията между собственик на земя и ползвател.

Зърнопроизводител сподели за Агри.БГ, че има случаи, в които битката за земя стига до апетитни авансови плащания от по 100 лв./дка, но в договорите със ситен шрифт пише, че при форсмажорни обстоятелства рентата е възможно да се отсрочи или изобщо да не се плати. Законово съществува обявяване на форсмажор и за това не е нужна държавна намеса, напротив – всеки производител следва да докаже това самостоятелно. 

Нелоялната конкуренция в сектора създаде изкривявания в цените на рентите, които не отговарят на никаква логика. Това ще доведе до невъзможност за плащане, търсене на законови вратички, нелоялни практики или дори отказ от производство, коментират анализатори.

Пред БНР председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова заяви, че рентата трябва да е производна на добива от единица площ.

За голямо съжаление, рентите ескалираха страшно много и то неоснователно. Това е по-скоро надиграване между земеделски производители. Тя не е логична, категорична е Жекова.

„Рентата би трябвало, тя така е разписана в повечето договори, да е 30% от произведената продукция. Това е начинът да оцелеем и да запазим гилдията. Масова практика стана в последните поне 3-4 години да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията. Което на практика ни лишава от свеж капитал, който ни трябва в такива години.

Такава година преживяхме през 2007 г. Тогава беше обаче локална. През 2001 г. беше тотална суша за Добруджа. И ако ние нямаме натрупания капитал, с който да преживеем следващата година, тогава ще изпаднем в несъстоятелност и ликвидация на фирми, отбелязва браншовият представител.

Че нивата на рентите вече минават „прага на търпимост“, е убеден и зърнопроизводителят Венцислав Върбанов.

"В един момент много хора, които ползват наета земя, могат да почнат да се отказват от нея, защото производството им не може да покрие големите разходи. Дивата конкуренция направи това - ние, надскачайки се помежду си, вдигнахме рентата до такива нива, които не можем да обслужваме", отбеляза той пред БТА.

Възможно ли е форсмажорни обстоятелства като суша да доведат до промяна на вече уговорените рентни плащания за тази година? Агри.БГ ще продължи да следи темата и мненията по нея.