От Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настояват тази година да бъде обявена за форсмажорна в районите, пострадали от сушата. Това коментира нейният председател Костадин Костадинов в интервю за БТА. За целта като доказателство могат да се използват данни за липсата на влага от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Попарени надежди!

По думите му по този начин земеделските производители ще бъдат облекчени в процедурата за деклариране на пропаднали площи и няма да е нужно всеки от тях поотделно да доказва щети от сушата.

Заради продължителната липса на дъжд в Добруджа стопаните вече нямат надежда, че реколтата от слънчоглед и царевица ще спасят загубите от есенниците. Костадинов коментира, че в Добричко вече се подават заявления за напълно пропаднали площи с царевица.

Жътвата на слънчоглед, която подрани, също дава отчайващи резултати. От декар фермерите жънат едва по 50 – 100 кг/дка.

По думите на председателя на НАЗ пшеницата се изкупува на миналогодишната цена – 300 – 310 лв./тон. Разликата е там обаче, че миналата година средният добив е достигал 500 кг/дка, докато сега той е само 178 кг/дка. Такова е положението и в други райони на Източна България.

От няколко седмици текат срещи на зърнопроизводителите с правителството и Асоциацията на банките в България в търсене на антикризисни мерки. Една от тях е временно освобождаване от ДДС на стопаните, които работят под себестойност и могат да докажат своите загуби от сушата.

Друга насока, в която се работи, е за отпускане на нови кредити и временно отсрочване на падежите по старите. Засега от ДФЗ обещаха на зърнопроизводителите нисколихвени заеми за закупуване на семена и торове, с които да обезпечат есенната сеитба.