Тази есен идва ред на XII изложба за Бели и Вакли Маришки овце. Събитието ще се проведе на 20 октомври в Пловдив, а организатор традиционно е Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце отново ще проведе, съобщиха от сдружението за Фермер.БГ.
 
 
„И тази година очакваме голям интерес на изложбата. Сдружението ни е учредено още през 1990 г. Оттогава и до днес целта ни е да съхраним Белите и Вакли Маришки овце, като ценни овцевъдни генетични ресурси и разбира се, да вървим към усъвършенстването им по пътя на чистопородното развъждане. Провеждаме изложбата всяка година от 2006 г. насам“.
 
През 1991 г. за първи път у нас е внедрен системен контрол на плодовитостта и млечността на овцете. Две години след това, през 1993г., са заведени и първите родословни книги за Бели и Вакли Маришки овце. А през 1997 г. е разработена информационна система за лактационни изчисления и колекциониране на данни от контроли на млекодобива и плодовитостта.
 
В сдружението членуват овцевъди от различни области – Софийска, Пловдивска, Хасковска и Бургаска. Затова и очакванията са на изложението да присъстват животновъди и от четирите области.
 
„Управителният съвет на сдружението се надява изложбата да се превърне в празник на овцевъдите и повод за утвърждаване на Белите и Вакли Маришки овце, като най-подходящи породи овце за равнинната част на Южна България“.
 
МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ
гр.Пловдив
Стадиона на Аграрния Университет
 
ПРОГРАМА
8.00-10.30 Настаняване на животните
11.00 Откриване на изложбата
11.30 Провеждане на конкурси за развъдни групи на Бели и Вакли Маришки овце 
12.30 Конкурси за шилета
13.00 Конкурси за кочове
13.30 Коктейл за участници и гости на изложбата
15.00 Закриване на изложбата