Лозарите и винарите настояват производството на грозде да се субсидира, както е в другите европейски държави. Те искат и създаването на консултативен съвет по лозарство и винарство към министерството на земеделието.

Двете основни тревоги на производителите на вино

Тези искания бяха поставени на среща между производители и преработватели от различни региони на страната с председателя на парламентарната Комисия по земеделие – Мария Белова.

Лозарите повдигнаха въпроса за ниските изкупни цени на гроздето през последните години, които според тях не покриват себестойността за килограм произведено винено грозде. 

Те алармираха, че продължава изкореняването на лозови насаждения и закриването на преработвателни предприятия в редица населени места, където това е основен поминък на населението.

За новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. България има възможност да предложи нови мерки в подкрепа на лозаро-винарския бранш, подчертаха инициаторите на срещата.

Мария Белова се ангажира да организира изслушване в Комисията по земеделие, на което лозарите и винарите ще могат да обсъдят проблемите си и да предложат конкретни решения.