Хюсеин Абдулов има ферма в землището на село Гагово, община Попово. Отглежда 250 овце синтетична популация Българска млечна овца. Създал е фермата преди повече от 15 години. В интервю за Фермер.БГ овцевъдът заяви, че селекцията е първата първата крачка към висока продуктивност, но технологичното оборудване също трябва да е на ниво.

 

Абдулов участва в Националния овцевъден събор от първото му издание. С гордост казва, че всяка година журито оценява високо овцете, които показва. Показва купата, която и тази година му е връчена за показани добри животни от Синтетична популация Българска млечна овца – овце-майки, дзвиски и кочове. Според журито животните, които отглежда Хюсеин Абдулов, се доближават максимално до генофонда, дело на селекционерите от експерименталната база по животновъдство към Земеделския институт в Шумен.

 

„Работил съм винаги с елитни животни. От Института взех преди 15 години първите животни, с които започнах да работя. Селекцията е много важна“, категоричен е Абдулов. Разказва, че е първият животновъд, започнал да кръстосва синтетична популация Българска млечна овца с кочове от мчелна френска порода Лакон. „Съвместими са породите и такава кръстоска е изключително добра по отношение на продуктивността на кръстоските, тъй като млеконадоя се увеличава значително. Много е важно да има качествен отбор и подбор на животните“, споделя фермерът. Към момента цялото стадо на Абдулов е от подобрени селекционно животни.

 

„За 120 дни лактационен период имам добив средно по 128 л мляко от овца“, казва фермерът. Интересното е, че средната млечност на синтетична популация Българска млечна овца е 103 л, а при Плевенската черноглава овца млеконадоят в период на лактация е средно 102 л.

На въпрос за изкупните цени Абдулов е категоричен, че в момента изкупната цена на млякото е повишена – между 1.35 и 1.50 лв/л, но това все още не е достатъчно, за да работят фермерите нормално. Най-малко 1.60 лв/л трябва да изкупната цена на овчето мляко, категоричен е Абдулов. „При цена от 1.60 лв/л за млякото можем да кажем, че бихме работили с минимална печалба. Аналогично е положението и с изкупните цени на агнешкото месо. Сега цената е 4.50-5.00 лв./кг живо тегло, което е чиста загуба за животновъда“, казва още Абдулов. За паша ползва общински пасища, през тази година заради топлото време пашата е започнала по-рано. Фермерът няма да увеличава броя на животните в стадото.

 

„Получаваме субсидии по 41 лв. за глава животно, но при такива нива на изкупни цени на млякото и агнетата, не е икономически рентабилно да увеличаваме стадата“, допълва. Според Абдулов идеята за затваряне на цикъла с преработка на получената от фермата продукция е добър, но само на теория. „Необходими са сериозни инвестиции, за да отговорим на изискванията за преработка. Нямаме нито такава финансова възможност, нито време да мислим в такава посока. Добра е идеята за минимандри, в които да се преработва продукцията, но трябва да има по-облекчени условия.

 

Бях в Испания през есента на миналата година и видях как работи тази схема при тях. Фермите са изцяло семейни, но стопанствата са модернизирани. Докато при нас изоставането в технологичното оборудване на фермите е сериозно“, споделя още Абдулов. Той допълва, че в по-голямата част от българските ферми всичко се прави на ръка, без дори елементарна техника. И ако в испанските ферми, дори от семеен тип, всичко е механизирано, включително и доенето, то в България овцете все още се доят на ръка. „В момента готвим проект за доилна зала, с което да облекчим поне малко работата си. Надяваме се да можем да купим и трактор с челен товарач, което ще спести ръчния труд“, допълва Хюсеин Абдулов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!