79% от декоративните растения, отгледани в парници в Европа, са замърсени с пестициди, опасни за пчелите. Някои от взетите проби дори съдържат незаконни пестициди. Това са резултатите от ново проучване, публикувано от „Грийнпийс Интърнешанъл”. В допълнение, около половината от растенията, от които са взети проби, съдържат забранените неоникотинови пестициди.

 

Закупени са били в градински центрове и супермаркети. Това означава, че фирмите, отглеждали растенията, или не се съобразяват с регулаторната рамка, или се възползват от пропуски в нея. Когато тези третирани с пестициди растения се посадят навън, те могат да станат заплаха за пчелите и за другите опрашители. „Грийнпийс” призовава търговците да елиминират всички опасни за пчелите пестициди от цялата си снабдителска верига. Законодателството също трябва да бъде променено, за да няма вратички – и да се спре напълно употребата на неоникотиноиди.

 

Изследването „Токсичен рай: отровите в градината ти – анализ на пестицидите в декоративните растения в Европа” показва широкото използване на пестициди в градинарски сектор. Проби са взети от растения в 10 европейски страни и от над 35 популярни вида като теменуга, камбанка и лавандула, известни с това, че са атрактивни за пчелите. Около 98% от взетите проби съдържат разнообразни инсектициди, хербициди и фунгициди, а само в 2% не са открити остатъци от тях. Много проби показват „коктейл” от различни пестициди. Отделни растения от Полша, Швейцария и Австрия са били с остатъци от 15 различни пестициди.

 

Инсектициди, смятани за опасни за пчелите, са открити в 68 декоративни растения (79% от пробите). Дори трите неоникотиноида, които са забранени за употреба с цел да се защитят пчелите, бяха намерени в почти половината от растенията, понякога във високи концентрации: 43% съдържат имидаклоприд, 8% тиаметоксам и 7% клотианидин.

 

Употребата на тези пестициди в отглежданите в парници декоративни растения, предназначени за посаждане в открити площи, противоречи на съществуващите законови ограничения и може да бъде незаконна. “Грийнпийс” настоява правителствата на ЕС да спрат използването на пестициди, които са вредни за пчелите, в градинарството и в земеделието.

 

“Докато е възможна употребата на опасни пестициди за отглеждането на цветя, потребителите стават неволни съучастници в унищожаването на пчелите и в замърсяването на околната среда. Необходима е пълна забрана за тези пестициди и постепенна промяна към екологично градинарство и земеделие.”, коментира Матиас Вютрих, който води кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие. „Грийнпийс” представя изследването си като част от кампанията за спасяване на пчелите и земеделието.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!