Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) публикува на своя сайт цялата налична научна информация за генномодифицираната царевица, за която френски учен твърди, че може да предизвика рак, предаде АФП.

Европейският орган за безопасност на храните посочва, че "предвид нивото на обществен интерес ... всички данни за генетично модифицираната (ГМ) царевица NK603 стават публично достояние“ на уебсайта на интституцията.

В изявлението на EFSA се посочва, че всеки член на обществеността или научната общност сега ще бъде в състояние да проучи и използва пълната база от данни, използвани при  оценката на риска".

През ноември миналата година Европейската агенция за безопасност на храните отхвърли френския научен доклад, в който се посочва, че генномодифицираната царевица може да предизвика рак. Според европейските експерти докладът не отговаря на „приемливите научни стандарти”. Екип, воден от френския учен Жил-Ерик Сералани, твърди, че плъхове, хранени с американска генномодифицирана царевица, са развили тумори.

Общественото оповестяване на информацията за ГМО царевицата NK603 е положителна инициатива, която ще хвърли повече светлина върху тайнствения свят на ГМО културите в ЕС, коментира Марко Контиеро, директор Европейска политика в областта на селското стопанство в Грийнпийс.

Към момента обаче EFSA дава достъп до информация само за един специфичен ГМО продукт. Ние очакваме същото ниво на прозрачност за всички генетично модифицирани продукти, които са били и ще бъдат представени за одобрение от ЕС, посочват още от Грийнпийс.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!