Инициативен комитет на родители и граждани изпрати отворено писмо до управляващите, в което се настоява България да остане зона, свободна от генетично модифицираните организми.

Както вчера Фермер.БГ ви информира инициативният комитет, заедно с неправителствени организции организират протест на 13 януари (сряда) пред Народното събрание. Протестът ще се проведе от 11.30 до 13 часа до северния вход на Народното събрание, в западния край на градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание – извън охраняемата зона на Народното събрание, съобщават организаторите.

Организаторите на протеста посочват, че целта им е да се срещнат и разговарят с депутати от Комисията по земеделие и гори и Комисията по околна среда и води.

Инициативният комитет на родители и граждани също стартира петиция по проблема с ГМО. Ако сте против либерализирането на закона за ГМО, можете да се включите в нея на следния линк: http://grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo .

 


Защо имаме съмнения?

Като оставим настрана екстремистките идеи за тотална забрана на генетично-модифицираните организми и продуктите произведени от тях, както и непосредствената вреда върху здравето на човека, основен проблем на либерализацията на ГМО у нас ще е загубата на генетичен ресурс. Това означава, че традиционните сортове ще бъдат изместени от внесени генетично-модифицирани и то не на база по-добри качества, а по чисто икономически причини. Представете си как бихте могли опишете вкуса на истински домат на децата след 30 години?

Проблемът е, че както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и у нас след 20 години няма да има родни сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия ще стане необратима. Те просто ще изчезнат. Това, което ще имаме тогава ще са само избраните от няколко мултинационални компании сортове, които са безвкусни, бедни на полезни вещества, но издържащи дълго време в кутия, на топло и устойчиви на отрови при производството им. Това ли искаме да ядем през следващите 50 години? Не, всъщност въпросът е това ли искат да ядат нашите внуци?

Друга притеснителна тенденция, че от 2004 г. до момента, структури на Министерство на здравеопазването извършват регулярни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно открива такива, които са нарушават закона, защото съдържат над 0.9% ГМО, а това не е отбелязано на етикета. Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади месеци или години след откриването им. Такъв контрол ли ни трябва? Едва ли. Ако сегашния полуконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол. Така ще понесем всичките скрити, т.е. обявени за недоказани, вреди върху здравето на нацията.

Протестът

Поради тези и още редица други сериозни причини, организираме протест, срещу определени текстове в подготвения за приемане законопроект. Събитието ще се проведе на 13.01.2009, от 11:30 до 13:00 ч. срещу северния вход на Народното събрание.

 

на снимката : Генно-модифицирана царевица в село до Свищов ( © selo.bg )

 

За богатите - биохрани; бедните ще дъвчат генномодифицирани