Грахът сорт Тристар се характеризира с определени изисквания към климатичните условия - предпочита по-хладния и влажен климат и затова при наличието на такива условия сортът успява да реализира своя максимален биологичен потенциал. Този сорт грах не понася горещия и сух климат. Стойността на топлинните единици, необходими на растенията за достигането на технологична зрелост, е 830, което отнася Тристар към групата на средноранните сортове грах. Продължителността на вегетационния период е 70-72 дни.

Сеитба

Сеитбата се извършва при температура на почвата 7-8°С. Минималната температура за поникването на семената е 20°С, при която обаче периодът на поникване е по-продължителен.

Изисквания към топлината

През вегетационния период, особено след започване на цъфтежа, растенията не понасят температури над 30°С. Ако се случат такива температури, растенията издребняват, зърната не достигат нормалната си едрина, което води до влошаване на качеството на продукцията и спадане на добива Оптималните температури от поникването до образуването на цветове са 15-20°С, а от цъфтеж до плодообразуване - 18-24°С. При високи температури цъфтежът се ускорява. Критичният период по отношение на високите температури е от началото на цъфтежа до формирането на първите плодове. По време на узряване на бобовете температури над З0°С водят до спаружване на семената и те губят жизнеността си.

Изисквания към почвата

Както и останалите сортове Тристар се развива най-добре при отглеждане на по-отцедливи, глинесто-песъчливи и наносни почви. Оптималната реакция на почвата е рН - 6,5-7. При почви с по-ниско рН поради по-слабото усвояване на N и Р в бобовете се образуват по-малък брой семена.

Подготовка на почвата и сеитба

През есента се прави дълбока оран на дълбочина 20-25 см. Сеитбата на граха се извършва от 20 февруари до 15 март, на слята повърхност при разстояние между редовете 15 см, а вътре в реда - 5-6 см. При такава сеитба броят на растенията на декар е около 120-130 хил. растения на дка.

Може да се прилага и ленточна сеитба на 5-редови ленти с разстояние между лентите 60 см, между редовете в лентата 25 см, а между растенията в реда 4-5 см. При тази схема броят растения на декар е около 65-70 хиляди. Дълбочината на сеитба е 3-5 см, а сеитбената норма е 15-20 кг/дка.

Грижи през вегетацията

Основната грижа трябва да бъде поддържането на оптимална почвена влажност над 70 на сто от ППВ.

Борбата срещу плевелите може да се извежда механично чрез 2-3 плитки окопавания до настъпването на цъфтежа или чрез използване на хербициди (линурекс 200 г/дка след сеитбата преди поникване на културата).

Торене на грах сорт Тристар

Желателно е отглеждането на културата да става след предшественици, торени с оборски тор. Грахът е много чувствителен на недостига на К и Р. С основната обработка се внасят 3-4 кг/дка чист азот, 8-10 кг/дка фосфор и 20 кг/дка калий.

Прибиране

Бобовете трябва да се прибират най-късно до 2-3 дни след достигането на технологичната им зрелост. При закъсняване на прибирането се увеличава съдържанието на скорбяла в зърната, което води до влошаване на консервните им качества. Затова времето на прибиране се определя с уред, наречен тенденометър.

Тенденометричната мярка за граха, който е предназначен за замразяване, е 95-105, а за консервиране е 115-130.

Добиви

Добивният потенциал на грах сорт Тристар е 1500-2000 кг/дка, а като семена - 500-800 кг/дка. Прибраната продукция по възможно най-бързия начин трябва да се транспортира и преработи.