Напълно пропадналите площи след градушките тази пролет са 94 хил. декара, като от тях само 600 дка са в райони с противоградова защита

Удвояват броя на ракетите срещу градушка

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи това пред Нова ТВ. Тя припомни, че сега 30% от земеделските земи са обхванати от системата за защита.

По думите й, за да има противоградова защита върху цялата земеделска територия, е необходимо земеделските производители да участват във финансирането с такса за обработваемите площи. 

Десислава Танева: „Държавата не е застраховател.“

Както Агри.БГ писа, правителството подготви нов закон за борба с градушките, наречен Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития.

Първоначално проектът предвиждаше земеделските производители да внасят по 0,50 лв./декар земя, за която получават директни плащания.

След като застрахователите отказаха да участват във финансирането на националната система за противоградова защита, проектът за таксата за фермерите беше вдигнат на 0,75 лв./декар.

Земеделски производители и браншови организации се противопоставиха на предложението, като поискаха ясни разпоредби в закона какви компенсации ще получават при евентуални загуби на продукция от градушки, след като участват във финансирането на системата.

В началото на април тази година земеделската комисия на парламента, която се оглавяваше от Десислава Танева, отхвърли проектозакона за борба с градушките, като даде срок за внасяне на предложения от всички заинтересовани. Предстои депутатите да подготвят нов проект на закона.

Междувременно опасността от бури остава и през следващите десет дни. Силни дъждове и градушки паднаха вчера в районите на Севлиево и Габрово. На юг от Стара планина силни дъждове имаше между Стрелча и Хисар, както и между Хасково и Кърджали.