Законопроектът е спрян за обществено обсъждане. Все още не е внесен в Народното събрание. Ние от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще изискаме среща с някой компетентен от Министерството на земеделието, за да ни обясни каква им е идеята, как точно са го направили, какво ги е довело до крайния му вариант. Това каза за Фермер.БГ Илия Проданов – зам.-председател на Управителния съвет (УС) на НАЗ.
 
 
По думите му ще бъдат обсъдени още тол таксите, Закона за горивата и Закона за земята.
 
От дълго време обаче законопроектът за борба с градушките е болна тема за земеделските стопани.
 
„Това, от което сме най-недоволни, е, че няма как да накараш един земеделски производител, да плаща 75 ст. Ще дам за пример моя регион – бургаския, където няма никаква защита. 
 
Няма никаква гаранция, че тази система ще работи добре. Нито, че ако някой не си свърши работата, ще има последствия, че ще има обезщетения за земеделските стопани. Какви ще са нашите права в това ново дружество? Кой ще извършва контрола?“, пита земеделският производител. Това са само част от въпросите, които от НАЗ ще отнесат към ресорното ведомство. 
 
Илия Проданов коментира още, че всички от УС на НАЗ са съгласни с това да има Закон за градушките.
 
„Всички искаме да имаме защита. Въпросът е като ще се плаща, да има за какво“, категоричен е той.
 
Младият земеделски производител конкретизира какви са разликите между двата способа. Той добави, че градоносният коридор на България е Видин – Враца – Монтана – Плевен, Стара Загора – Сливен и в района на Хасково. Затова и там е предвидена защита с ракети. 
 
„Според данни самолетният способ е 30% ефективен, а ракетният способ е 70%. От авиацията казват, че е много по-сложно, рисковано е и реално, като има вече формиран градоносен облак, никой няма да отиде и да се бори с него чрез авиация. Дори на изтребителите е забранено да летят в градоносен облак. И няма как да си в район, който няма такава защита, и да плащаш същите пари като човек, който е защитен с ракетен способ. 
 
Искаме да има някаква диференцирана ставка, упомената в закона, а сега таксата е твърда. Всеки я плаща, а единият е защитен по един начин, а другият – по друг. Там е проблемът, но дано въпросът да се изясни“, каза още Проданов. 
 
Законът за земята е друга вечна тема. Фермерът уточни, че все още той е на етап концепция – мисли се как да изглежда и какво да обхваща.
 
Илия Проданов коментира и въпросът с мора по пчелите.
 
„Поне в нашия регион се оказва, че всичко е фалшиви сигнали. Много от пчеларите просто подават жалби, правят се комисии дали има щета, или не. В някои региони са създадени по 8-9 комисии. Оказва се, че от 9 взети проби само една е изпратена в лаборатория“, добави Проданов.