Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) ще заяви и ще достави 8 326 противоградни ракети, за да осигури на площадките в страната необходимите запаси.

Пороите и градушките продължават да правят бели

Количеството е почти двойно повече от отчетените в началото на активния сезон по градозащита тази година - 4 870 ракети, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Както Агри.БГ писа, Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разплащане на доставени противоградови ракети.

През месец май тази година бяха открити два нови командни пункта в град Хасково и село Тъжа. Така броят им на територията на страната стана 11. 

„Те защитават селскостопанската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково", допълва съобщението.

Засега 11-те командни пункта разполагат с 256 ракетни площадки, като предстои пускането на още пет нови към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.