Градушки и проливни дъждове се изсипаха на различни места в страната през последните дни. Съобщава се за нанесени щети най-вече върху овощните култури и картофите, но са възможни поражения и в зърнените площи. Равносметката в стопанствата тепърва предстои.

АГРОПРОГНОЗА

Още в понеделник (24 април) в района на Ардино, област Кърджали, падна леден валеж. Жители на село Млечино съобщават в социалните мрежи, че градушката с размери на лешник е валяла в продължение на 15-20 мин. Количеството е било обилно, а във фейсбук снимка на Гюнер Шукру се вижда цял снежен човек, направен от лед. Има информация за пострадали овощни насаждения и площи с картофи.

Във вторник (25 април) мощна буря удари села в Пазарджишко, известни със зеленчукопроизводството си. Късмет е фактът, че зеленчуците още не са масово на полето, това традиционно става в началото на май заради късните слани. Градушка, примесена с дъжд се е изсипала в района на ракетна площадка за борба с градушките. По информация на Агри.БГ явлението е преминало от село Черногорово, село Гелеменово и към село Сбор. Валежи е имало и при село Карабунар.

При нас нямаше валежи, но в близост е било страшно”, коментира земеделецът от Мало Конаре Иван Кабуров.

Оризовите клетки и каналите са били пълни с лед и вода по описанията на колеги. Добре, че оризът още не е бил засят. Има поражения по овощните култури и лозите. Възможни са щети и при поникналия слънчоглед, но това ще стане ясно след дни. Обикновено оценките не могат да бъдат направени веднага, когато има нещо счупено, то почва да пожълтява и се разбира”, добави той.

снимка: Ваня Пеева

Цветовете на цъфналите ябълки и круши в Старозагорско също са поломени от солиден леден валеж, продължил около 20 мин., сподели с Агри.БГ пчеларката от района Ваня Пеева. Пчелите усещат, че се разваля времето и започват да се прибират, затова тя не е притеснена, но същото не може да се каже за овощарите.

В село Борилово имаше много градушка, всичко побеля като сняг, още има неразтопен лед на места”, описа картината Пеева. От Ямболско пък идва информация за гръмотевични бури и проливни дъждове

Зърнопроизводител от Нова Загора пусна във фейсбук група снимка на слънчогледов блок, залят от обилен валеж от дъжд, но по думите му няма повреди по растенията.

снимка: facebook/ Paco Kunev

На север, 20-минутен дъжд от град е паднал и в района на Червен Бряг, съобщава производителят на разсад Станимир Петров, който споделя, че самият той няма поражения, бил е подготвен. Обилен дъжд валя още във Враца, Лом и Монтана.