В Монако има все повече зеленчукови градини, разпръснати на територията на луксозния град-държава.
 
 
По данни на електронното издание Le Figaro Джесика Сбаралиа е швейцарка, живееща в княжеството от 2010 г. Младата предприемачка си поставя за цел да инвестира в многобройните балкони и тераси на княжеството и да отглежда био плодове и зеленчуци. Жилищни блокове, чиито покриви често остават неизползвани, предлагат идеален терен за любителите на градското земеделие. 
 
„Можем без проблем да създадем градини на многобройните повърхности и да получим добра реколта там, където всички смятат, че земята е неплодородна“, казва Сбаралиа.
 
Компанията й се ангажира да създаде зеленчуковата градина и да я поддържа през цялата година. За повърхностите над 100 кв. м компанията предлага формула за наем. Така тя се заема с управлението и експлоатацията на терена в замяна на евентуален наем или кошници с плодове и зеленчуци, произведени на обработвания парцел.
 
Зелени салати, моркови и репички са изникнали в последните месеци между небостъргачите. В Монако са се появили пет зеленчукови градини, или над 1400 кв. м обработваема земеделска земя. 
 
Първата зеленчукова градина с площ от 30 кв. м е открита през юни 2016 г. от принц Албер Монакски в градината на града, където се отглеждат различни сортове домати и тиквички, както и ядливи цветя, отглеждани според нормите на биоземеделието.
 
Зеленчуковата градина, която се намира до ултралуксозната сграда, също съдържа многобройни ядливи зеленчуци. С малка новост – парцелът приема също първите монакски пилета, както и кошери. Животните, които се хранят със зеленчукови отпадъци, дават яйца и тор за земята.
 
Само след една година съществуване „Земята на Монако“ е начело на една от най-големите градски земеделски площи в света. Успех, който вероятно ще вдъхнови и други градове, заинтересовани от този феномен.