До юни месец Европейската комисия даде право на всяка държава членка да използва цялата си Украинска помощ и през 2024 г. След като за нея в държавния бюджет първоначално не бе заложен и един лев, правителството все пак обяви, че може да осигури 150 млн. лв. за чувствителните сектори мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед и др.

Още по темата: Акад. Николай Денков: Всеки ден в протести, забавя възможността да подпомогнем тези производители, които наистина са в нужда

По думите на премиера Денков парите няма да са за сметка на Стратегическия план, а ще дойдат чрез преструктурирането на бюджета на Министерството на земеделието и на ДФЗ. 

„Ние не искаме 150 милиона. Ние искаме цялата сума. А нашата държава иска да ни залъже първо с половината и после да търсят бюджет за цялата, защото тя изобщо липсва в бюджета. След като тези 426 млн. лв. общо за Украйна не бяла заложени, откъде в момента намират пари. Много е странно. Ние искаме да знаем кой земеделски сектор ще бъде ощетен?, пита Пенка Христова от Института на жените фермери в България, която заедно със свои колеги излезе на протест пред Министерството на земеделието на 5 февруари.

Редом до нея в протеста беше и говедовъдът Николай Кръстев от Хасковско. Неговият баща вече е продал своите животни. 

„В животновъдния бранш е пълен батак. Притеснява ни закъсняването на субсидиите, цената на млякото. Държавата трябва да намери начин да покрие себестойността от 0,80 лв. до 1 лев. Но то няма държава. Щом не мога вече да си плащам кредитите, дъното е горе-долу ударено. Сега субсидиите могат да закрепят работите, но после ще дойде лятото и мандрите ще намалят цената на млякото, защото кравите излизат на паша”, опасява се Кръстев.

Друго, което го притеснява, е новата електронна система за мониторинг. Пожар в пасището на баща му засяга един декар от неговите 400 дка. И затова са го глобили 15 000 лв. – 400 дка по 2,5. Тоест заради 1 декар са го орязали за 1000 дка. Случаите като неговия са малко, но сумите са доста големи. 

„Много ни орязаха във връзка с този пожар. Този мониторинг се прави за първа година и никой не беше наясно. Въобще цялата система за електронни услуги е трудно структурирана. Аз като човек с висше образование твърдя, че все още не мога да се справя. Доста е трудно за един обикновен човек, който живее на село”, допълва съпругата му Жаклин Кръстева. 

Тя недоумява как така се удържат субсидии, без да има акт, който може да бъде обжалван. В случая се получава едно предварително изпълнение на акт на държавен орган. 

„На какво основание удържат тези субсидии? На основание на този мониторинг ли? Защото в крайна сметка трябва да има годен акт за обжалване в съда. А то вече колко време става, дори уведомителното писмо не е качено”, допълва Кръстева. 

Заради подобни неуредици 25 браншови организации от сектора на земеделието и животновъдството призовават премиера до 11 февруари да се ангажира внимателно със ситуацията и проблемите на фермерите.