Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023-а година е необяснимо, за да се възползват от допълнителна финансова подкрепа. Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023-а година нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на съвместно изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. 

Денков цитира данни на НАП и каза, че според тях зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. Само за 2022-а година декларираните печалби възлизат на 3 млрд. лв. 

"Набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие с тях. Подкрепяме и техните искания за облекчаване на екологичните ограничения. Тези искания се чуват и се подкрепят и от Европейската комисия", отбеляза министър-председателят и добави: "както виждате, няма никакви основания за тези протести. Не е случайно, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме през следващите дни да продължим диалога, да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чийто точки се съгласихме вчера (5.02) на срещата."

Всеки ден в протести, забавя възможността да подпомогнем тези производители, които наистина в момента са в нужда, допълни Денков. 

Той отбеляза, че няма спор относно сумата, която ще бъде отпусната за подпомагане. 

Премиетър подчерта, че докато не бъде подписан меморандум, няма как да се присъпи към действие. 

"Ставките, които са изчислени от министерството на земеделието, по които се работи от 2 януари, когато се поискаха допълнителни средства по кризисната помощ заради Украйна, ние почти преструктурирахме бюджета на министерството и сме извадили максимумът, който може да бъде изваден. Намерени са пари и за плодове и зеленчуци, за животновъдство, а и за зърнопроизводство", обясни от своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев.