Тенчо Шиков притежава половината от дяловете във фармацевтична компания „Ромфарм компани“, която пък, от своя страна, през няколко дружества е най-големият собственик на земеделска земя в България, сочи справка на „Капитал“.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Името на Шиков се свързва с дружества като Серес ЕАД, Росагрофонд ООД и Ставен ООД с предмет на дейност придобиване, обработка и търговия със земеделски земи, изготвяне на проекти за фотоволтаични системи и ветропаркове, изграждане на фотоволтаични системи и ветропаркове, производство и продажба на електроенергия от възобновяеми енергоизточници.

Личните си инвестиции в имоти Шиков прави през компанията „Тринити кепитъл“. Те възлизат на поне 16.5 млн. лв. показва информация от Търговския регистър. Основните му проекти са свързани с така наречените ритейл паркове.

Преди две години „Тринити кепитъл“ се сдоби с най-големия търговски парк в България – Jumbo Plaza в София. В средата на 2021 г. печели на търг на Министерството на отбраната терен за ритейл парк в Хасково. В края на януари 2022 г. дружеството с мажоритарен акционер Шиков става собственик на 80% от Retail Park Yambol.

За последните две години ритейл парковете са най-бързо развиващият се търговски формат в България, твърдят от Colliers. Те са особено успешни в малките градове.

По информация от Търговския регистър Тенчо Шиков притежава 61% от „Тринити кепитъл“ и е кредитирал дружеството с 11,5 млн. лв. през 2019 г. През януари тази година капиталът нараства с още 4.95 млн. лв.