Има още 7-8 млн. дка земя, в които няма кой да инвестира и да ги „изчисти“. Ако ние намалим таваните на директни плащания, много от големите фермери ще върнат част от земята, която не им е изгодна, а няма нови, малки такива, които да се появят на хоризонта, коментира Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), пред националното радио.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Стайков даде за пример задълбочаващите се проблеми в области на Странджа-Сакар и Северозападна България, където няма кой да работи. Той припомни, че и сега има таван на директните плащания и трябва да се преборим да остане. Ако той бъде намален обаче, има опасност дори да загубим средства от Европа, защото няма да можем да ги усвоим. 

Председателят на БАСЗЗ споделя опасенията, че в стремежа си да вземем от по-големите, за да подпомогнем по-малките, има риск да навредим и на едните, и на другите. 

„В нашата страна е предопределено да правим конвенционално земеделие, тъй като климатът е такъв. И изравняването на субсидиите не се случи, както Европа беше обещала, затова не можем да се конкурираме с плодове и зеленчуци. Първо, там субсидиите са огромни. Второ, пазарът е така регулиран, че в момента много трудно бихме изнасяли за Европа, защото не сме конкурентни като цени“, обяснява той.

Откакто от 2007 г. земеделието се субсидира, това е най-важният сектор, смята Стайков, който работи изцяло на пазарен принцип. 

„Произвеждаме борсови стоки, които се купуват, и продължаваме да развиваме нашето земеделие все по-добре. Ние искаме то да става все по-интензивно и ако вкараме изкуствени регулации, които пречат, ще навреди много не само на земеделието, но и на страната“, опасява се браншовият представител.

Относно цените на земята и рентите той вярва, че ще продължат да нарастват в нормални темпове. 

„Ако няма някакви форсмажорни обстоятелства, би трябвало тази тенденция към поскъпване на земята и рентите да продължи. Разбира се, не бива да мислим, че рентите ще скачат много рязко, но очакваме около 2-3% скок при тях“, каза за финал председателят на БАСЗЗ.