Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и Европейската химическа агенция (ECHA) са започнали паралелни консултации относно първоначалните научни оценки на глифозат. Консултациите ще продължат 60 дни и всички заинтересовани страни се насърчават да дадат своя принос, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Проблеми с пасищата и защо няма да има промени в напояването - слушайте в AgriПодкаст

Глифозат е химикал, който се използва широко в продуктите за растителна защита (ПРЗ) и привлича силно внимание през последните години, като поражда редица спорове. Формулации, съдържащи глифозат, ко-формуланти и други химикали, се използват главно в селското стопанство и градинарството за контрол на плевелите, които се конкурират с култивираните култури, а учените регулярно излизат с доклади за вредното им въздействие върху околната среда и здравето на хората.

Сега в паралелни консултации EFSA ще събере обратна информация относно доклада за оценка на подновяването на глифозата. Това се прави във връзка с хармонизирания доклад за класификация и етикетиране. Очакват се резултати през втората половина на 2022 г. 

Европейската комисия (ЕК), заедно с управляващите риска от 27-те държави членки на Европейски съюз (ЕС) ще реши тогава дали да поднови одобрението на глифозата за употреба в собщността. 

ЕК даде петгодишно одобрение за глифозат през 2017 г. Понастоящем той е одобрен за употреба в ЕС до 15 декември 2022 г. Това означава, че може да се използва като активно вещество в ПРЗ до тази дата, при условие че всеки продукт е разрешен от националните компетентни органи в отделните държави членки на ЕС, след оценка на безопасността.

Първоначалните научни оценки, представени за консултация през следващите месеци са изготвени от Групата за оценка на глифозата (AGG), която включва национални компетентни органи във Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция. „EFSA и ECHA се стремят към прозрачност и да доведат гражданите и заинтересованите страни възможно най-близо до работата на агенциите”, съобщават от организацията.

Всички заинтересовани страни се насърчават да допринесат за консултациите, като представят съответните коментари или научна информация и данни. Консултациите ще останат отворени за 60 дни и всички коментари ще бъдат публикувани след приключването им, на уебсайтовете на двете агенции.

Може да се вземе участие в консултацията на EFSA на следния линк: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l1v00000E7RMa/pc0088