По предложение на Министерството на земеделието в момента се изготвя изцяло нова наредба за доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Върху нея работи експертна група в Министерски съвет под председателството на вицепремиер Марияна Николова. 

Млекопреработвателите искат оставки

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос за доставките на плод и мляко в учебните заведения. Статистиката сочи, че за три години са направени 9 промени в двете схеми.

„Категорично през изминалия период имаше проблеми. Надявам се, че с новата наредба ще се получи устойчив нормативен акт. Всеки ще има право на достъп до този пазар, който е минимален спрямо общите обеми,“ изчислява ресорният министър.

По нейна сметка бюджетът, който предоставя българската държава за схемата „Училищно мляко“, представлява малко над 1% от общия пазар на българските произведени млечни продукти.

„Като интерес и пазарен дял това наистина е много малко. Следва местните производители да имат най-голяма възможност за достъп до тази схема“, категорична е Десислава Танева.

Експертът припомни, че 81% от схемата „Училищно мляко“ за разлика от „Училищен плод“ се съфинансира с национални средства. Там европейското подпомагане е много малко.

Една от стъпките, които Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) предприе тази година, е да направи съответните изменения в методиката за определянето на цените за плащането на доставките.

„Тук се вземат предвид 2-годишните препоръки на Сертифициращия орган на средствата на земеделското подпомагане. По тази методика средната цена даже е по-висока с изключение на два продукта при плодовете поради отчитане на пазарната тенденция“, уточни Десислава Танева.