С хаотични действия на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) се саботират доставките на мляко и плодове за учениците, казаха на пресконференция представители на млекопреработвателни предприятия и техните неправителствени организации.

Една напред, две назад: Кадри си тръгват и се връщат в МЗХГ

Сред присъстващите бяха Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите в България, Владислав Михайлов от Национална асоциация на млекопреработвателите, Михаил Михайлов от Национален съюз на говедовъдите в България, представители на фирми.

По техните думи в момента цари хаос в процедурите по схемите за „Училищно мляко“ и „Училищен плод“. Учебната година започна и има реална опасност много училища да се окажат с по двама доставчици. Защо се стигна до тук?

Ръководствата на някои учебни заведения на територията на област Пловдив изпратиха открито писмо до медиите, в което проследяват хронологията на събитията от 2018 г. досега, когато напрежението ескалира. 

В същата последователност случващото се беше описано и от Димитър Зоров, който. в качеството си на млекопроизводител и преработвател, е един от основните заявители по „Училищно мляко“. 

Всичко започва през лятото на миналата година, когато заявителите са имали възможност да подават предложения до учебните заведения за доставка. На одобрените от тях ДФЗ издава актове за одобрение за срок до 3 години.

Във времето обаче Наредбата за условията и реда за прилагане на училищните схеми претърпя редица изменения. По силата на едно от тях през февруари 2019 г. директорите на учебните заведения получиха възможност сами да избират доставчиците си.

Много участници в училищните схеми с актове за одобрение обжалваха и Висшият административен съд (ВАС) спря изпълнението на Параграф 23, който отваряше вратите за нови процедури по училищните схеми. 

Въпреки това обаче на 1 август тази година новото ръководство на ДФЗ обяви прием на документи за избор на нови доставчици по двете схеми.

„За този прием обаче нямаше изрични и точни указания от страна на ДФЗ, просто бе обявен такъв, без да се уточнява дали приемът е отворен само за учебни заведения, в които няма одобрен доставчик от 2018 г., или е за всички учебни заведения,“ чудят се директорите.

Одобрените заявители, които са потърпевши от случващото се, изпращат над 20 писма до отговорните институции като ДФЗ и Министерството на земеделието с питания дали са валидни настоящите актове за одобрение.  

Отговор идва единствено от Министерски съвет. В писмо от 15 август зам.-премиерът Марияна Николова потвърждава, че поради спрения Параграф 23 тригодишните актове са валидни до 2021 г. И фактически са валидни към настоящия момент.

Така се стига до абсурдната ситуация, в която много учебни заведения имат одобрен доставчик с действащ акт за одобрение за 3 години и в същото време имат проведена процедура за избор на нов такъв, без да е ясно кой от двамата доставчици ще е действащ.

По думите на Димитър Зоров чашата прелива, когато на 17 септември, ден след започването на учебната година, ДФЗ изпраща имейл до всички директори, че повереното им учебно заведение е включено в акт за одобрение на заявител по училища схема.

„На практика с това съобщение ДФЗ най-накрая провъзгласи официално, че актовете за одобрение от 2018 г. са валидни,“ казват директорите от Пловдивско.

Идва обаче нов проблем. В кратък срок, до три дни, доставчиците трябва да представят своя график. В противен случай „ДФЗ изисква изрично волеизявление на директора на учебното заведение за оттегляне одобрението на избрания през 2018 г. заявител,“ се посочва в имейла.

Много от заявителите и директорите обаче вече са с подадени графици във Фонда, отговарящи на изискванията на чл.15а от Наредбата.

„Защо, г-н Грудев, не изпратихте писма само до директорите на учебните заведения, за които при Вас, в ДФЗ, няма подадени графици, отговарящи на изискванията на чл.15а от Наредбата и да не довнасяте хаос с неяснотите си или може би имате нещо друго предвид…“, недоумяват директорите.

Опасенията и на млекопреработватели, и на ръководители на училища са, че се отварят нови вратички за субективен избор на доставчици и засилване на корупционните практики. Още повече, че изменението на Наредбата от 22 февруари дава възможност на директорите да сключат договор с прекупвачи вместо с производители на млечни храни.

Засега от ДФЗ мълчат по въпроса какво точно се случва. Днес предстои още една пресконференция, този път организирана от Сдружение „Национална асоциация за здравословно хранене на децата”. Темата отново са проблеми и затруднения при прилагане на двете училищни схеми. Агри.БГ продължава да следи сагата.