Някой трябва да поеме отговорност. Ако е достатъчно доблестен, трябва да си подаде оставката. Ако не – аз помолих г-н Бойко Борисов (бел.ред министър-председател на България) да приложи закона с цялата му сила, защото това е безотговорно. Това каза Владислав Михайлов, зам.-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, по повод настъпилия хаос в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, научи Агри.БГ.

Отново хаос в училищните схеми

Марак и индиректно, стана ясно, че призивът за оставка от страна на мелкопреработвателите се отнася към настоящия шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Според производителите създалият се хаос се дължи именно на ДФЗ заради наредбите, по които се избират доставчици по двете училищни схеми. Към момента наредбата за прилагане на схемите е променяна 8 пъти.

ДФЗ за училищните схеми: Изчакваме решението на ВАС

Според фермерите заради редицата промени в наредбите ДФЗ се създава хаос, който цели производителите да бъдат изместени в програмата от доставчици, които са само търговци.

„Не е допустимо цяло лято да не се прави нищо и на третия ден от учебната година, с удебелен текст по е-мейл, без подпис, без печат, без изходящ номер на ДФЗ, не е редно да се подканват директорите да правят едни волеизявления, без никакви конкретни условия и изисквания. Това води до защитаване на едни фирми, които са търговци. Ако г-н Грудев се смята за изп. директор на ДФЗ Търговия, а не на ДФЗ Земеделие, тогава да защитава експертите“, коментираха млекопреработватели пред БНР.

Игор Георгиев, началник на отдел „Училищни схеми” в ДФЗ също коментира:

„При всички случаи тези актове, които са издадени, на база на подадени графици, ще се проверят и след това ще се прецени по коя от двете процедури, кой доставчик ще остане“.

 

За Агри.БГ от ДФЗ обясниха:

„ДФЗ не е в позицията да тълкува самостоятелно нормативен акт на Министерски съвет, след като този акт не е обнародван в Държавен вестник. Вървят жалби, има решение на тричленка на Върховния административен съд (ВАС), чака се решение на петчленка, като се очаква в най-скоро време това да се случи“.

 

Според инж. Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България този път не става въпрос за административно объркване.

„Вие сами може да проверите и да видите кои са политическите лица, които натискаха. Аз няма да допусна, а и няма човек в тази страна, който да ме задължи моето мляко от моите животни да го дам на прекупвач и той да го внесе при децата. Това е пародия. Нашето обвинение към ДФЗ е, че в рамките на 2 месеца не даде почти никакви указания или тези, които бяха дадени, бяха противоречиви“, заключи Зоров.