Ловци готвят протести, заради заповед, която трябва да измени биосигурността и съответно да разреши лова в инфектираните от африканската чума по свинете (АЧС) зони. По закон началото на лова започва на 5 октомври. Четири дни преди старта обаче, ловците все още нямат представа нито кога ще бъде открит груповия лов на дива свиня, нито дали ще има забрани, свързани с АЧС, нито какви ще бъдат изискванията. 

Препоръка: Да се освободят още 100 кв. км за групов лов


Евгени Абаджиев: Заповедта съществува, но ако тя не бъде издадена до петък, ще има протест.

“Ако бъде издадена, съответно няма да има протест. Заповедта е готова. Ние сме я видели и ни устройва напълно, но никой не може да ни гарантира, че министърът ще я подпише. Затова насрочваме протестите, за да не реши министърът в последния момент да не я подпише”, това коментира пред Агри.БГ Евгени Абаджиев, председател на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – Пазарджик.


Ето и част от измененията, които са залегнали във все още неофициалната заповед.


“Това, което пише в заповедта е, че се намаляват полетата за биосигурност от сегашните безумни 200 кв. км. на 4 кв. км. Ние сме абсолютно съгласни, че там където има умрели прасета, е по-добре да не влизат хора и да не разнасят зараза. Отделно и преди, и след лов, ще има дезинфекция. Ние вече сме поръчали да купим ръчни пръскачки. Наясно сме, че дезинфекцията ще бъде от полза за всички нас. Ние приемаме всички тези мерки за биосигурност и искаме да помогнем за това да се намали популацията на този етап на АЧС, въпреки че е генерално против нашите интереси. Въпреки това, в името на съвместната работа с държавата, искаме да предприемем всички тези мерки”, добави Абаджиев.

Ловците ще излязат на национален протест, който ще се проведе на 4 октомври от 18:00 ч., ако дотогава заповедта за изменение на биосигурността не бъде подписана. Протестът включва затваряне на важни пътни артерии за 1 час.

- Главен път София - Варна – при пътен възел Велико Търново;
- Автомагистрала Тракия при Шел Пазарджик;
- Дунав Мост 1 – при Русе;
- Главен път Варна - Бургас при Аспарухов мост.


Според Абаджиев в ресорното ведомство има противоречие затова дали заповедта да бъде издадена или не.


“Една част - хората, които разбират от лов, са подготвили една заповед, която защитава всички задължителни условия за биосигурност, дадени от ЕС. На второ място удовлетворява напълно ловците и е най-добрият вариант за действие в ситуацията, в която се намираме в момента.
От друга страна в МЗХГ има хора, които не са ловци, които пречат на министър Танева да подпише тази заповед, убеждават я, че не е правилно и т.н И тя се двоуми”,
обясни председателят на сдружението, като добави:


“Аз съм абсолютно убеден, че най-добрият метод за борба с АЧС, който е изцяло в полза на интереса, който се прокламира като цел - намаляване драстично на популацията на дива свиня, е този в заповедта. Ако победи другата част, която не разбира нищо от лов, ще стане пълна каша. Първо ще има протести. Второ - така действащата уредба няма да помогне по никакъв начин да са намали популацията на дивите прасета, а точно обратното. И отделно ловците няма да дават информация и няма да дават информация на държавата в борбата с АЧС. 

С една дума ние, заедно с част от експертите в МЗХГ, се опитваме да помогнем на министър Танева да вземе правилното решение. Ако тя не го вземе, отговорността ще бъде изцяло нейна. Нашите протести няма да имат никакъв политически уклон”, категоричен е ловецът.

 

Всички новини по темата вижте ТУК