С наближаването на празника на Свети Георги нарастват апетитите за гергьовски агнета. От полицията в Добрич съобщиха, че неизвестни извършители са отмъкнали на 2 май три агнета от имот, намиращ се на територията на село Септемврийци в община Каварна. По случая е образувано досъдебно производство.

Хуманно отношение: Какво трябва и не трябва да се прави при клане на овце и кози

Недостигът на агнета в Добричка област започна да се усеща още преди няколко години. През настоящата обаче липсата им е остро изразена. Една от причините е ликвидиране на малкото на брой частни животновъдни ферми. В момента всички видове животновъдства страдат от високите цени на фуражите, горивата, електроенергията. Натрупването на разходи влошава и без това тежкото положение на фермите. 

Над три пъти са нараснали необходимите за отглеждането на едно агне средства, изчисляват овцевъдите от Добричко. През настоящата година малките се търгуваха по 10 лв. живо тегло. Това беше възможно заради произведения по старите цени фуражи. Прогнозите на фермерите са за цени на агнетата по 30 лв. живо тегло догодина.