Сеитбата на маслодаен слънчоглед в Сливенско върви по план, но земеделците трудно могат да планират напред. Такава година като миналата сигурно няма да е, предполагам, че до 70% от миналогодишните добиви можем да достигнем. Поне засега така изглеждат прогнозите, сподели пред Агри.БГ Георги Радев, председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ и зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводитеите (НАЗ).

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Оптималните срокове за засяване на маслодайната култура в областта са 27 март – 3 април, информира земеделецът, а по-думите му повечето от зърнопроизводителите с по-малко площи вече са приключили сеитбата. Дотук добре, но признаците на засушаване събуждат у стопаните спомените за 2020 година.

„Дано прогнозите за дъжд със стопанско значение след няколко дни да се сбъднат. Нужни са ни поне 15-20 литра. При нас се затопля по-бързо, почвите са по-песъчливи, по-леки, ние нямаме тежък чернозем. Тук вали и след два часа влизаш и караш. За обработката това е добре, но за влагозапасяването е зле”, обяснява Радев.

По думите му зърнопроизводители от Ямболско споделят, че имат проблеми и с доставките на семена от някои фирми.

Есенниците в Сливенско засега изглежда са добре, но не малка част от земеделците са намалили торовите си норми на 50%, има и такива, които не торят, споделя още Радев. „Аз също съм си намалил торовата норма на Карбамит. Второто коригиращо торене не съм го правил и се чудя дали да правя въобще, ще изчакам да видя дали ще вали”, заявява зърнопроизводителят, 

Той има горчив опит от 2019 г., когато наторил преди прогноза за дъжд, който така и не се случил и пшеницата изгоряла. „Торът ми е в базата, но няма да го хвърля докато не завали, ако трябва през дъжда ще карам”, добавя Радев. Земеделецът има достатъчно количества тор, успял да закупи по-рано преди да започнат проблемите с доставките. 

Най-големите притеснения на зърнопроизводителите са свързани с основните разходни пера в земеделието - торове, препарати и гориво. Именно това засягали голяма част от въпросите към зам.-министъра на земеделието Иван Христанов на срещата му с фермери в Сливен.

Получихме уверение, че ще има пуснат газ за производството на тор. Другият ни въпрос беше дали ще има горива, ако да, на каква цена, защото винаги преди жътва тя се повишава. Над 3 лв./л в момента е дизеловото гориво, с което работим ние. Уверението на зам.-министъра беше, че ще има горива, да се надяваме, че ще е така и цените няма да растат повече, каза още Радев.

Той коментира и заявките на държавата да изкупува зърно, като по думите му офертата не е пазарна, а в същото време забавената търговия ще доведе до негативен ефект. „Ако сега задържим количества, аз лично нямам, но има такива колеги, след два месеца влизаме да жънем. Едно на ръка е къде ще се складира, но сега пшеницата има някаква цена - над 400 евро/тон навън, а у нас - над 650 лв./тон. Ясно е, че ако все пак Украйна изкара някаква пшеница, цената ще се срине. Представете си цена от 250 лв./тон, на фона на 4 пъти по-скъпи торове и 2 пъти по-скъпо гориво, какво правим ние?”, пита на финал Георги Радев.