Добивите на хлебна пшеница в Плевенска област ще бъдат с близо 25% по-ниски от миналогодишните, прогнозират зърнопроизводители от района. Вследствие на обилните валежи качеството на зърното се е влошило значително.

 

Председателят на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите Георги Милев, е категоричен, че прогнозите на Министерството на земеделието за добив на 5 000 000 тона зърно няма да се сбъднат. Максимум 3 800 000 тона хлебна пшеница ще бъде прибрана, според производителя.

 

„Пшеницата изглежда страхотно добре, обаче като влезеш с комбайна вътре и виждаш, че едно 25 процента от класовете са празни", заяви Милев, цитиран от БНР. По думите на Милев, не по-малък проблем за производителите тази година е и качеството.

 

„Много недохранени зърна има, ситни, което ще рече, че първо рандеманът ще бъде доста по-малък за производство на брашно. Оттам нататък ще се оскъпи и хлябът. В момента пазарът е в малка тапа, но предполагам, че ще се отпуши и ще стартира от ниска цена – 260-270 лв./т“, заяви Георги Милев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!