Френското грозде - полупрозрачни плодове с тъмночервен цвят, плътна текстура и кисело-сладък вкус, е богат източник на витамин С. През годините то е важен продукт за износа на Нидерландия. Занапред обаче фермерите трудно ще успеят да прибират обичайната реколта от 15-20 тона на ха, както го правеха от десетилетие, пише Нидерландската организация на производителите на плодове, съобщава Nfofruit.

Нова световна мода завладява фермерите

В момента фермерите в страната отглежда основно да сорта френско грозде. Сортът Джунифер е с дълги гроздове и едри плодове и се прибира в края на май. Ровада е късен сорт, който дава реколта през август. И двата сорта са с високи вкусови качества, но са доста податливи на болести. Именно поради това се отглеждат в саксии.

Контейнерното отглеждане е една от причините, поради която реколтата от френско грозде ще намалее. Затова на фермерите ще им се наложи отново да изобретяват велосипеда, връщайки се към полевите практики.

Френското грозде не е устойчиво на отглеждане, колкото касиса и изисква повече грижа и внимание. Въпреки това то е много по-популярно на европейския пазар.

Във Франция например френското грозде е ценен и стар компонент в националната кухня. Готвачите го добавят почти към всички ястия - от местните до десертите.

Дълго време нидерландските производители на френското грозде следват правилото, че качеството е по-важно от количеството, тъй като високите цени позволяват да се постигне рентабилност. Сега обаче, когато купувачите спестяват и производствените разходи рязко растат, добивите също се превръщат в приоритет. Липсата на работници също влияе, тъй като първокласните плодове се берат ръчно.

„При отглеждане на полето използването на подложки е обещаващо, както и оптимизирането на плодородието на почвата и контролирането на фузариума - основният убиец на червеното френско грозде“, казва Ян Питърс от изследователската станция Houtig Kleinfruit Centrum.

Като цяло се налага преосмисляне на всяка практика, независимо дали е полско или саксийно производство. В последния случай е необходимо да се изследват субстрати, които остават стабилни в дългосрочен план, за предпочитане с възможно най-малко торф, и да се определи правилният обем на контейнерите специално за червено френско грозде, допълва той.

На 18 ноември 2022 г. широка коалиция от нидерландски партии подписа споразумение с широкообхватни цели, насочени към намаляване на въздействието върху околната среда на почвата и субстратите. По-конкретно, това означава, че обикновеният торф няма да се използва в почвата и субстратите за саксии, освен ако не е 100% произведен от отговорни производствени системи.

Субстратният сектор в Нидерландия се състои от около 20 водещи компании, които заедно произвеждат около 8 милиона кубически метра почва и субстрат годишно. Продуктите се използват 80% на професионалния пазар и 20% на потребителския пазар (торби с пръст за магазини). Основната суровина за тези продукти в момента е торфът.

Изследванията на червеното френско грозде струват между 80 и 90 хиляди евро годишно. Този разход се поделя между компаниите, които продават плодовете, и самите производители.

Така производството на френско грозде може да се окаже печеливш ход за фермери от други страни. Не по-малък успех те може да постигнат и с други два нишови продукта - бялото и розовото френско грозде - те дори се предлагат на пазара на по-високи цени.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Мая Янева

Как Лондон може да произведе протеин за цялото човечеството

Странни култури, които може в бъдеще да започнем да ядем