Мая Янева е на 31 години. Завършила е бакалавърска степен в Икономически университет Варна. След това решава да продължи образованието си със земеделска насоченост. Тази година тя завършва магистърска степен в Нов български университет, специалност „Управление на агробизнеса и развитие на селските райони“. Мая Янева, заедно със своето семейство стопанисва насаждения с горски плодове - основно малини, къпини, боровинки, ягоди, френско грозде и други от близо 20 години. Вече почти 8 години Мая е част от семейното стопанство. И не съжалява нито миг за това.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Разкажете ни повече за семейното Ви стопанство.

Стопанството ни е основано от баща ми преди 20 години. Той е започнал само с 10 дка малини и за времето от тогава стопанството ни се е разраснало до 650 дка с горски плодове. От тях 40 дка са оранжерийни площи, което ни позволява да отглеждаме плодовете си почти целогодишно.
Към днешна дата всеки член на семейството ни участва в семейния бизнес – баща ми, майка ми, брат ми и аз. Всеки си има своите задължения, но и много си помагаме и работим в добър синхрон. Стопанството, носещо името „Старт 2005“ се намира в село Медовина, край Попово, обл. Търговище. Сертифицирани сме с най-високия световно признат сертификат и се радваме на все повече добри отзиви, прекрасни партньори и клиенти.

Каква е Вашата роля в стопанството и как минава един работен ден?

Брат ми и баща ми основно са хората, които отговарят за работата, която трябва да се свърши на полето. Моите задължения са свързани с търсенето на нови партньорства, разговори с настоящите такива, отговарям за заявките, за доставките, за връзката с клиенти и за качеството на плодовете.

Много обичам работата си, защото е изключително динамична и интересна, свързана с много разнообразни дейности. Всеки ден е различен със своите предизвикателства и казуси, които се появяват в процеса на работа, но това само я прави още по- интересна за мен.

Къде пласирате продукцията си?

Основната част от продукцията ни се продава в страната. Голяма част от нашия успех се дължи на нашите партньори. Те ни помагат много да осигурим първокачествени плодове. В партньорство сме с повечето големи вериги в страната,  както физически, така и онлайн магазини и сме много благодарни за коректното отношение към нас. Никога не сме имали големи неразбирателства, въпреки трудностите, които са възниквали в процеса на работа. 

Важното за нас е плодовете ни да достигат по възможно най-бързия начин до все повече клиенти, това е факт и няма как да не ни радва.

Кое Ви доставя най- голямо удоволствие в работата?

Харесва ми много динамиката, обичам да работя с много хора. Селското стопанство е необятно, винаги има какво още да научиш, но това, което винаги истински ме е трогвало са прекрасните, усмихнати детски очи, когато видят нашите плодове. Децата са толкова импулсивни и искрени. А когато станеш свидетел на такава гледка, си казваш, че целия труд и време, които влагаш всекидневно са си стрували напълно.

 

 

А кое бихте определили като най-трудно в ежедневието Ви?

Трудности и рискове винаги има в селското стопанство, затова е много важно да обичаш това, с което се занимаваш и да цениш земята и плодовете, които тя ни дава. Ежедневно имаме проблеми с набирането на достатъчно работна ръка, особено през лятото, когато са необходими много хора за прибирането на реколтата. Миналата 2020 година имахме много проблеми заради липсата на достатъчно вода за напояване на плодовете. През 2019 година падна градушка на полето, като засегна голяма част от насажденията и понесохме много загуби.

Но пред каквито и предизвикателства да се изправяме, те само ни мотивират повече, правят ни по-опитни и ни сплотяват повече като екип, а и членуваме в асоциация - Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), която изважда наяве проблемите ни,  защитава правата ни и ни помага много, за да се вземат най- адекватните и бързи решения.

Имало ли е момент, в който Ви се е искало да се откажете?

Никога не е имало такъв момент. Гордея се с това, с което се занимавам, както и с това, което сме постигнали и съм много щастлива, че сме тръгнали по този път преди толкова време.

Мислите ли да развивате стопанството?

Ние сме в непрестанен процес на развитие и много държим да е така. 
Едни от водещите производители в Европа на същите плодове и разсади, които и ние произвеждаме, са наши партньори и често ги посещаваме, за да си сверим часовника. Така сме сигурни, че сме на прав път. Кандидатстваме по европроекти и неколкократно разширихме оранжерийните ни площи в последните две години. Увеличихме значително хладилните си помещения, за по-добро съхранение на плодовете и автоматизирахме максимално системите за напояване. Не спираме да гледаме в тази посока.

За какво си мечтаете?

На първо място всички да сме здрави. След това - да работим винаги със същия хъс, отдаденост  и усмивки на лицата. Когато влагаш цялата си любов в нещо, то винаги ти се отплаща със същото, искрено вярвам в това.