Някои от най-големите производители на свинско месо в Европейския съюз, като Германия, Франция и Испания, може да бъдат санкционирани, защото все още не отговарят напълно на изискванията за хуманно отглеждане на свине.

Срокът за покриване на изискванията изтече на 1 януари 2013 г., посочва Ройтерс.     

България не е застрашена от подобни санкции. По информация на министър Мирослав Найденов страната ни е посочена като един от отличниците в хуманното си отношение към животните. Оценката е направил еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг по време на вчерашното заседание на Съвета по земеделие на ЕС.

Междувременно свиневъдите и птицевъдите, които покриха изискванията за хуманно отглеждане на животни, все още са в очакване на субсидиите, които ще получават за първи път тази година.

Близо 25% от 12-те милиона прасета в ЕС все още се отглеждат във ферми, където продължават да се използват индивидуални клетки, забранени от началото на тази година.

По информация на Ройтерс към 1 януари  т.г. критериите за хуманно отглеждане на животни са покрити в Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Люксенбург, Румъния, Словакия, Швеция и Великобритания.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!