Дом на огромно мнозинство от малки земеделски стопани в ЕС, Балканите пазят забележителни земеделски похвати и кулинарни традиции. Всички те ще бъдат представени на „Тера Мадре Балкани“. Събитието се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Организатори са „Слоу Фуд Балкани“ заедно с членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния.
 
 
Форумът ще се състои в столицата на Европейския съюз от 21 до 23 май 2018 г. Общо над 100 делегати от 9 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на „Тера Мадре Балкани“ – една мрежа с дълбоки корени в региона, хиляди поддръжници, 24 президиума на „Слоу Фуд“, над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.
 
Освен низ от култури, ще бъде застъпена и темата за определянето на пътищата за развитие на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), чиито последствия с особено голяма сила ще се отразят на новоприетите страни – членки на ЕС, и страните кандидати.
 
Представителите на Slow Food споделят холистичното виждане, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Разглеждана по този начин, ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и с това да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.
 
Друг фокус на тазгодишното издание ще бъде конференцията „Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция“. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри май, в Европейския. Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция. 
 
Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите и „Съкровищницата на вкусове (Ark of Taste) на Слоу Фуд. Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различна форма българско кисело мляко от автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.
 
Конференцията „Бъдещето на традиционните балкански храни“ на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители на занаятчийски храни и как те могат да добавят стойност към производствата си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК, а домакин ще бъде Постоянното представителство на Република България в Брюксел.