Представители на около 20 фермерски организации участваха в първия Национален земеделски форум в Старозагорско, за да обсъдят бъдещите правила за подпомагане на фермерите за следващите пет години. Планира се втора среща за 21 юли, стана ясно от пресконференция за медиите.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В рамките на следващите десет дни всеки от присъстващите на форума ще може да изложи писмено своите гледни точки по Стратегическия план и да ги изпрати по мейл. Становищата ще бъдат обсъдени на втората среща, за да се изгладят евентуални противоречия между секторите. Целта е браншът да излезе с един документ с предложения за доработка на Плана. 

„Ще потърсим и контакт с експертите на Министерството на земеделието и ще внесем документа в ЕК като алтернативен прочит на сега предложения Стратегически план, защото в много случаи имаме разминаване или нечуваемост. Това, което министерството е предложило като правила за подпомагане, не е това, което земеделците искат да видят през следващите пет години“, заяви организаторът на форума Стоян Чуканов, българският представител за сектор „Земеделие“ в Европейския икономически и социален комитет.

В събитието са участвали представители на различни сектори, като животновъдство, производство на плодове и зеленчуци, оранжерийно производство, зърнопроизводство, свиневъдство, птицевъдство, лозарство. Сред тях е Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България, която посочи някои от обсъдените предложения.

Административна тежест

Предлагаме на всички фирми, които са регистрирани по ДДС и са обвързани с НАП, да не им се искат фактури за мляко, месо и зърно по обвързаното подпомагане, фактури за акциз или удостоверение за тежести. 

Задържане на животните

Другата забележка, която отправя ЕК към България, е относно референтния период за преходната национална помощ. Страната ни залага смяна на годината – декември 2018 г., и 70% задържане на животните. В момент на инфлация и военна инвазия не можем да задържим тези 70%, а и Европа не ни го иска. Предложението е средствата по референтния период в новия програмен период да се дават без задържане на животните. 

Обучения

Нашето предложение е животновъдите със степен магистър да бъдат освободени от изискването да минават курсове, в които влагат безсмислено много средства и време.

Данъчни облекчения

От бранша предлагаме данъчни облекчения за наетите в едно стопанство, както и пенсиониране на фермерите при условия за втора категория труд.

Смущения на пазара

Настояваме за спешна среща с МЗм, на която да се обосноват за вноса на стоки без мита, ДДС и безопасност и контрол на храните. Тънем в неведение какво и как се внася от Украйна и искаме информация за смущенията на пазара.

И още

Нямаме никаква яснота дали дерогацията за угарите ще се прилага и през 2023 г., как ще се разпределят приетите 300 млн. лв. към бюджетната рамка, ще се закриват ли общински служби по земеделие, както се говори. Имаме припокриване на няколко инвестиционни мерки по ПРСР и Плана за възстановяване, но липсва информационна кампания как ще се кандидатства за подпомагане. 

„Ще сме принудени да правим биогаз и да преработваме тор, да създаваме ферми за милиони. Ако ги имаме тези пари, няма да има нужда да ги влагаме в нещо, от което не може да се вади печалба. Фермерите трябва да разберат какво ги чака. Сега те не са наясно и ще бъдат принудени да затворят фермите си“, алармира Пенка Христова.

Страната ни разполага с още месец и половина до края на август, когато ще трябва да отговори на направените от ЕК забележки. От бранша настояват да бъдат включени в работна група за доработката на Стратегическия план. За съжалание, има опасност той да остане едно пожелание, ако липсва работещ Парламент, тъй като трябва да се направят спешни промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Сред предложенията, направени на форума, е отлагане старта на новия програмен период поне с една година.