От страна със силно развито поливно земеделие, България се превърна в страна изцяло разчитаща на внос на поливни култури от съседни на нас страни. Една от основните причини за това е изцяло сбърканият подход при използването на водните ресурси в страната. Това се казва в писмо, което пристигна в редакцията на Агри.БГ. То е написано от бившия управител на клон Хасково на “Напоителни системи” ЕАД Ивайло Тонев. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

“Към момента липсва стратегия за поливно земеделие, а “Напоителни системи” ЕАД, с предложените цени за пренос на вода за напояване, убива и малкото останали земеделски производители в сектора”, пише Тонев. 

Вижте цялото писмо тук и тук

Той припомня, че още през 2018 г. Лозко Петров - вече пенсиониран служитул на Дирекция „Земеделие”-Хасково, пише до Народното събрание поредица от предложения да се създаде  в Народното събрание на РБ е внесена законодателна инициатива за създаване на Фонд “Мелиорации”. Тези писма така и остават без да им се обърне внимание. 

Какво всъщност се предлага?

Създаване на Фонд “Мелиорации”, който да се финансира от европейските земеделски субсидии и да възлиза на 5-7% от земеделските субсидии на годишна база. 

Идеята е: “Напоителни системи” ЕАД да се преобразува в агенция, която да премине на подчинение към Министерството на икономиката. 

Самият Фонд “Мелиорации” пък да се управлява от новосъздадената Агенция “Мелиорации”.  

“При така представената структура поливната вода за земеделски производители ще бъде 100% субсидирана, т.е. субсидия срещу производство. Това от своя страна ще доведе до повишено производство, добавена стойност и работни места, което несъмнено ще се отрази на брутния вътрешен продукт на страната ни. Така функциониращата Агенция “Мелиорации” ще бъде в пъти по-ефективна, по друг не по-малко важен въпрос, а именно дейности по опазване на природата от вредното въздействие на водите, за които и в момента се разходват около 20 милиона лева на годишна база от бюджета на държавата”, посочва Тонев. 

Той обръща внимание на това, че в годините на прехода хидромелиоративните съоръжения в страната (корекции на реки, диги, отводнителни полета и др.) са занемарени, което е предпоставка при наличие на високи води, от опастност за живота, здравето и имуществото на българите. 

С търговската си дейност “Напоителни системи” ЕАД няма необходимия ресурс за справяне с дейността, в предприятието липсват инвестиции в механизация, а средствата по Обекти за предпазване от вредното въздействие на водите (ОПВВВ) се използват в голямата си част в покриване на Фонд “Работна заплата”. 

В годините на прехода дружеството е разкомплектовано и все по-малко успява да задоволява и малкото земеделски производители, очертава ситуацията Тонев.

“Тук е мястото и да вметна, че “Напоителни системи” ЕАД със свое писмо от 01.09.2022 г. изказват до Народното събрание и Министерството на земеделието положително становище за предложената законодателна инициатива. За критиците които твърдят, че фондът няма как да се финансира с европейски средства, ще кажа, че Фонд “Мелиорации” ще постигне целите си, като през икономиката на страната ще връща вложените средства в пъти и ако бъде финансиран и от бюджета на страната”, посочва Тонев.

 

Той припомня, че Фонд “Мелиорации” се е родил още 30-те – 40-те години на миналия век, като данните за ефективността му тогава са повече от задоволителни. 

“На фона на многото кризи в страната, повече от всякога се вижда необходимостта от Фонд “Мелиорации”, т. е. всички политици говорят, че икономиката е в основата на развитието, че трябва да увеличаваме БВП, да създаваме работни места, да предприемаме в аванс дейности по превенция при природни бедствия и т.н. Фонд “Мелиорации” е всичко това - той няма алтернатива. Водата принадлежи за земята и няма цена, тя дава живот и е изключителна държавна собственост”, посочва Тонев в писмото си.

Той отбелязва, че Фонд “Мелиорации” е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт и показва желанието на властимащите, за решаване на проблемите на държавата, с цел целесъобразното използване на водния ресурс и развитие на икономиката на страната, а не милиарди левове на българския народ да стимулират чужди икономики, създавайки златни гьолове по нашите граници и с които левове в последствие се изкупуват българските земеделски земи.

“Остава висящ въпросът за отговорността от бездействието на институциите, за периода 2018 - 2023 година от пропуснати ползи в големи размери от приходи в бюджета, поради отказа Фонд “Мелиорации” да бъде реализиран”, завършва писмото.