В глобален мащаб земеделието се развива все повече в екологична насоченост. Дори фокусът на Европа и Общата селскостопанска политика (ОСП), наред със Зелената сделка, поставят не друго, а биологичното и регенеративно земеделие като водещи.

Замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид (CO2) вече си има цена. Докато редица големи компании, които с дейността си замърсяват въздуха с въглероден диоксид, вече могат купуват въглеродни сертификати от други - които са успели да вкарат и/или задържат въглерода в почвата.

За въглеродните сертификати и неподозираните пазари пред фермерите говори Филип Ромбаут - председател на борда на директорите на „Агрополихим“ АД с модератор Стоян Чуканов, представител на сектор „Земеделие” в ЕИСК,  на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

 Сеитбооборотът е нещо много важно и всеки ден моят син, който е фермер във Видинско, ми казва: "Хайде да сеем царевица", аз пък отвръщам: "Това е загуба". 

Как ще се борим със страните, където има ГМО? Там изкарват по 18 тона/ха и управляват цената на световно ниво. Как ще се борим с тях когато нямаме вода?", казва Ромбаут, но и дава решение - коноп.

"Конопът е растението, което работи много добре в този регион, само че тук можеш да гледаш това растение, но не можеш да го преработваш. Как ще накараш тогава фермерите да гледат коноп, ако няма кой да го обработва?", попита Филип Ромбаут.

По думите му от коноп могат да се произведат не един или два, а цели 15 000 продукта. Също така отглеждането на това растение би донесло позитив и от социално-икономическа страна.

"Тези заводи, които ще обработват коноп няма да бъдат във Варна, Пловдив или в София. Те ще бъдат в някое село. Говорим за обезлюдяването на хората постоянно, а именно там и по този начин, може да се върне производството", каза още той.

Още по-интересното е, че според Кеймбриджкия университет, конопът абсорбира 8 тона въглероден диоксид на година. Това е равно на 1 ха 20-годишна гора.

"Трябва да вкараме карбон в земята. Преди 20 години не ми вярваха, че може да се изкарват пари от въглеродния диоксид. Е, вече има компании, които плащат за това.

В момента ситуацията е същата.

Филип Ромбаут: Политиците трябва да дават възможност на фермерите  да изкарват повече пари. 

Земята в България е 3,5 млн. ха. Това са 4 млн. тона CO2. Всички искат от фермерите да произвеждат храна, но не им дават инструментите да правят това резонно", категоричен е Филип Ромбаут.

Именно синергия между личната инициатива, държавната политика, желанието за вслушване от полиците в България - би могла да отвори нови и дори неподозирани в момента пазари за фермерите, които стоят и чакат.

"Въглеродните сертификати са нещо, което тепърва започва да се развива. Още сме в началото, но ако не действаме, можем да изпуснем този влак", заключи Филип Ромбаут.

 

Очаквайте скоро видео от участието на Филип Ромбаут във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.