От днес официално влиза в сила Европейски регламент, който определя Филе Елена и Луканка Панагюрска като първите български храни с традиционно специфичен характер. Те бяха официално регистрирани от Европейската комисия (ЕК) в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.


Заявленията за регистрация на тези две наименования бяха подадени в МЗХ от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. От 20 август единствено членове на сдружението имат право да произвеждат тези продукти, съобщават от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

[news]

 

19 са фирмите, които могат да произвеждат Филе Елена, 18 са производителите на Луканка Панагюрска. Членовете на сдружението имат право да произвеждат двата месни продукта при спазване на одобрената спецификация и ще обозначават продуктите с европейското лого за Храна с традиционно специфичен характер.

 

МЗХ и БАБХ са изпратили писмо до всички областни дирекции за влизащите в сила регламенти, с които се регламентира кои фирми имат право да произвеждат деликатесите. В писмото е записано също, че произведените до 20 август филе и луканка могат да бъдат реализирани на пазара без санкция за производителите, дори да не са членове на сдружението. Контролът върху производството на новите два месни български защитени продукта ще се осъществява от БАБХ.

 

До момента България имаше едно защитено наименование - защитено географско указание (ЗГУ) „Горнооряховски суджук”. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” още през миналата година внесе за европейска защита общо пет месни продукта - Панагюрска луканка, филе Елена, суджук, кайзерован врат Тракия и роле Трапезица.

 

Тогава в интервю за Фермер.БГ говорителят на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт коментира, че процедурите по одобрение на защитените храни са продължителни, но „бъдещето на земеделските продукти като представянето им като специфични и качествени продукти на пазара, произведени от конкретен фермер“. От АМБ очакват следващият признат от ЕК защитен български продукт да е роле Трапезица.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!