Традиционният Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас“ празнува две години, откакто за първи път разположи своите щандове пред Министерството на земеделието и даде шанс на малки производители да стигнат по-лесно до своите клиенти.

Колко струва да продаваш на фермерски пазар?

По този повод организаторите от Фондация „Биоселена“ са замислили изненади, а някои производители – подаръци и отстъпки. Юлия Стоянова от село Гинци е подготвила като подарък овче кисело мляко в гърненце. А Violeta's Saffron Farm прави 10% отстъпка на всичките си продукти с шафран.

Изданието на фестивала тази седмица е посветено на боровинките. Специален гост ще е Десислава Илиева от Монтана, която е добре позната със своите пресни плодове. В 12 часа започва дегустация на боровинкова лимонада, а Денка Георгиева ще черпи с ягодово сладко. 

Ще има още истински розови домати от град Бяла, Русенско. Да не забравим и останалите занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, яйца, прясно месо и др.

Радващо е, че фестивалът вече все по-често излиза извън София. Миналия уикенд той гостува на Фолклорния фестивал „Магията на Рила“ на Боровец. А на 6 и 7 юли част от производителите стигнаха и до морето – съответно във Варна и Бургас. Там отново имаше вкусни фермерски храни, интересни демонстрации и апетитни дегустации.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба №3 и Наредба №26 на МЗХГ или по Закона за храните. Много от тях работят в райони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.