До Великден остават още почти пет седмици, но на пазара вече се усеща засилено търсене на качествени пресни яйце.
 
 
В пет области на страната през последната седмица е отчетено поскъпване на яйцата на едро с 1-2 ст. на брой, а за други осем области няма данни, стана ясно от аграрната статистика на земеделското министерство.
 
За пазара през този сезон Фермер.БГ разговаря с Иван Иванов от Чипровци. Той е регистриран по Наредба № 26 и произвежда домашни яйца от свободни кокошки. Цялата продукция от неговото стопанство се продава в София по време на ежеседмичния Фермерски фестивал пред сградата на земеделското министерство.
 
„Ние вече втора година държим цената една и съща - 40 ст на брой. Продаваме всичко на фермерския пазар. Нямаме голямо количество. Иначе пазарът за яйца е неограничен, просто няма количества. На нас по Наредба 26 не ни разрешават повече от 100 кокошки да гледаме. Затова често сменяме кокошките – когато са млади, повече носят“, обясни стопанинът.
 
 
Неговите наблюдения показват, че когато яйцата са качествени, няма проблем с продажбите и с конкуренцията от вносните.
 
„Харесват се тези яйца, които са с по-тъмен жълтък и са по-добри на вкус. Това значи, че смеската трябва да е по-хубава. Трябва да се дават и някои добавки от типа на люцерна и други, които излизат по-скъпи. Затова и цената е по-висока. Това е нормално, доволни сме от пазара“, допълни Иван Иванов. 
 
Столични магазини търсят домашни яйца на цени 32-33 ст. на едро, когато са качествени, от добре гледани кокошки. Производителите обаче са малко и не могат да обхванат търсенето.