Сини сливи от градините на Петър Петров от Бяла, Русенско, ще бъдат в центъра на днешния Фермерски фестивал пред земеделското министерство в столицата.

Фермерите получават 2,1 млн. лева за природни бедствия през 2019 г.

Грижливо отгледаните плодове и вкусните продукти, приготвени от тях, ще се представят на демонстрация от 12:00 часа на феста.

„Това събитие на Фермерския фестивал се провежда по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия“, отбелязаха организаторите.

По традиция фестивалът представя разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната.

В шатрите пред министерството се предлагат краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки.

Фестивалът „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред Министерството на земеделието.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) или по Закона за храните.