Южните и югоизточните райони на Украйна продължават да страдат от сурова суша, която започна още през април. Това съобщиха от UNIAN, цитирани от www.zol.ru.
 
 
„В по-голямата част от Украйна през юни имаше много валежи. Като цяло има известно подобрение, но за съжаление на юг падналият дъжд, беше недостатъчен. В някои южни райони падна дъжд, но той се оказа недостатъчен, другите все още се борят със сухото време“, коментираха от UNIAN и добавиха, че по техни данни все още 25-30% от площите в тези райони продължават да страдат от суша.
 
От Украинския хидрометеорологичен център коментираха още, че към днешна дата състоянието на културите и на земеделската земя започва да се подобрява и това се дължи не само на количествата паднал дъжд, но и на понижението на температурите. 
 
От UNIAN уточниха, че в южните райони на Украйна не е падал дъжд от месец април и не изключиха евентуални загуби заради сухото време.
 
Въпреки това от ресорното министерство в страната прогнозираха реколтата от зърнени култури тази година да достигне 60 млн. тона.