Земеделски стопани в Гърция се готвят да изкарат тракторите си по пътищата и да издигнат блокади по основни транспортни артерии на 22 януари.
 
 
Решението е взето от земеделските производители от района на Кардица на съвещание снощи. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщи в. "Та неа", цитиран от БТА.
 
Председателят на федерацията на фермерските дружества от района на Кардица, Централна Гърция, Вангелис Бутос казал пред гръцката агенция АНА-МПА, че решението за блокадите е взето и че тракторите вече са на селските площади, а днес фермерите ще обсъдят и формата на протестите в следващите дни.
 
 
Земеделските стопани в Гърция са недоволни от насъбралите се според тях проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.
 
Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 000 евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.
 
 
Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на 100% обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.
 
Гръцкият парламент одобри вчера проектозакон за нови мерки за икономии, който съдържа фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната.
 
Докато вървяха дебатите преди гласуването, пред сградата на законодателния орган имаше многохилядна демонстрация.