Очакванията за производството и потреблението на някои плодове и зеленчуци за десет години напред са описани в Доклад за селскостопанските перспективи на Европейския съюз за 2021-31 г., публикуван от Европейската комисия.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Домати

Производството на пресни домати се очаква да намалее с 0,4% годишно и да достигне 6,3 млн. тона през 2031 г. Този спад се дължи главно на силния отлив на зимното производство в Испания и преминаването към по-малки по размер домати. Те имат по-нисък обем, но по-висока добавена стойност. 

Производството на домати за преработка трябва да остане стабилно – около 10,4 млн. тона, както и консумацията на пресни домати на глава от населението в ЕС – 15 кг. Липса на промяна ще се наблюдава и при потреблението на домати за преработка – 18 кг на глава от населението през 2031 г.

Ябълки

Очаква се общото производство на ябълки в ЕС да остане стабилно до 2031 г. на 11,1 млн. тона. Обработваемите площи намаляват, но се компенсират от по-високи добиви благодарение на използването на нови сортове и по-добри агрономически мероприятия. Потреблението в ЕС се предвижда да бъде 7,6 млн. тона ябълки, консумирани пресни, и 3,6 млн. тона за преработка през 2031 г. На глава от населението се очаква потреблението на пресни ябълки да нарасне до 15 кг, което е ръст от до 0,6% годишно.

Праскови и нектарини

Според прогнозите производството в ЕС ще намалява с 0,4% годишно, достигайки 2,9 млн. тона през 2031 г. Това се дължи на намаляването на специализираните площи. Прасковите губят дял от общата кошница с плодове, което води до по-ниска обща консумация – 6,4 кг на глава от населението.

Вино

Очаква се производството на вино в ЕС да намалява с 0,3% на година, което ще доведе до 148 млн. хектолитра през 2031 г. Това се дължи на спад на добивите, който е частично компенсиран от използването на нови сортове, по-приспособени към изменението на климата. Предвижда се потреблението в ЕС да достигне 22 литра на глава от населението през 2031 г., което е спад от 0,4 литра в сравнение с 2020 г.