Новината, че индикативната дата за започване на прием от мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) може и да не е 30 юни се превърна в поредната капка в насъбраното недоволство на фермерите тази година.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

На фона на затрудненията с Кампания 2023, отлагането и неизвестността по чаканите финансиране и помощи, пореден очакван сериозен финансов ресурс не може да бъде планиран от стопанствата, защото не е ясно кога ще дойде, а според някои и дали ще дойде.

Проблемът според агроминистерството е, че не е изключено Европейската комисия, след като получи одобрените от страната ни насоки, да реши, че има прекалено много съществени промени, което да наложи повторно общественото обсъждане. Това съобщи наскоро Петър Михайлов от Дирекция „Развитие на селските райони” в агроминистерството.

"Както знаете, войната в Украйна сериозно затрудни сектор „Зърнопроизводство”. В момента гледаме по-скоро да оцелеем, инвестициите не са толкова сериозни. Планаът за възстановяване беше една брънка, за която да се хванем. 

За нас е проблем, че се бави приемът. Той бе обявен на БАТА АГРО, всички колеги се надяваха, че ще отвори, може би са си договорили техника вече и са разчитали, че лятото ще работят с нея. Индикативната дата се премести на 30 юни, а сега се споменава, че може да се забави с още два месеца напред. Това означава, че ще дойде септември месец и лятото ще е свършило вече”, коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

По думите му като земеделски производител той също има намерение да кандидатства в приема за модернизация. „Но ако той се забави с още два месеца, няма да участвам, защото не ми е нужна машина след това”, категоричен бе зърнопроизводителят.
Коментарите на земеделци под новината за евентуално отлагане на приема също са негативни.

"За кой пореден път решаването на проблеми в земеделието, които могат да бъдат финансирани със сериозен финансов ресурс от еврофондовете,  ще се отложи?! В същото време никой не казва докога, за колко време…Това нормално ли е, ще загубим ли финансов ресурс? Има ли виновни, има ли добър изход от ситуацията и т.н.?”, пита читател.