Хубаво е да има предложения - все отнякъде трябва да се тръгне, но когато те не стигат доникъде, вече не е на хубаво. Едно такова бе направено още през февруари, когато браншова организация инициира промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Аналогично на разпределението за пасища и мери да бъде добавена процедура за разпределение на обработваеми земи от общинския и държавния поземлен фонд на животновъди, настояха от бранша в свое становище до земеделския министър и парламентарната Комисия по земеделие. 

Няколко месеца по-късно липсва развитие по въпроса. Общините продължават чрез търгове да отдават площи за 5 години, стига се до цена от 100 лв./дка от зърнопроизводители, които животновъди не могат да си позволят да дадат.

„Истински нуждаещи се от тези ниви са животновъдите, за да може да си произведат храна за животните, особено на фона на задаващата се криза за фуражи. Този въпрос трябваше отдавна да се реши, защото е ясно на всички, че животновъдството е обречено без обработваема земя“, пишат фермери до Агри.БГ.

Те определят подобна възможност като рационално решение, за да им се даде възможност сами да си произведат фуражите, отколкото да се търсят сложни механизми за помощ, които да утежняват държавния бюджет.

„Изключително добро предложение в помощ на животновъдите е да се разпределят имоти с НТП нива. В това затруднено положение заради покачването на разходите това би била добра подкрепа дори в дългосрочен план. Нещо повече, земите от ДПФ първо да се предлагат на животновъди от същото землище, а след това да се дават на търг на арендатори. Не може един животновъд да пребори тайната оферта на един арендатор“, коментира друг читател.

Негов колега също подкрепя предложението на животновъди да се дават общински и държавни обработваеми земи, но настоява те да заслужат това си право, като докажат с документ приход от своята дейност. 

„Би трябвало, като си ги наел като ниви, да ги обработваш и доказваш продукция. А не да ги вземаш като ниви и да ги пишеш „пасище“. Иначе си е чисто субсидаджийство“, смята той.