От 5 до 20 август включително се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи. Забраната се налага поради множеството пожари в страната през последните дни, уточняват от Министерството на земеделието.

Важните срокове през август

Със заповед на служебния министър Христо Бозуков се ограничава косенето на трева, машинното почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти. При тези дейности досегът на селскостопанската техника с камъни може да предизвика искри, които да доведат до възникване на пожар.

Заради ограниченията до 20 август земеделските стопани са освободени от задължението да поддържат постоянно затревените площи и обработваемите земи и няма да търпят административни санкции от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

От ресорното министерство припомнят, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. При неспазване на предписанията директорите на областните дирекции „Земеделие“ в страната ще съставят актове за установяване на административните нарушения съгласно Закона за защита при бедствия.