Фермери в Северозапада се канят да сменят животните в обора заради цената на млякото. Изчисляват, че от тях до магазина то поскъпва няколко пъти.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„При нас го изкупуват двама, които идват с цистерни от други места. Къде го карат не знам, но кравето ни го плащат по 60 стотинки за литър. Аз понеже си имам, мляко не купувам, ама онзи ден като ходих до града, случайно минах покрай един от щандовете и направо се втрещих, като видях цена 2,55 лв. при 1,7% масленост. Знам, че ще ми кажат колко е поскъпнал транспорта заради горивата, ама то това важи и за нас, защото оскъпява и царевицата, и сеното, и всичко“, коментира Кирил Костов, който се занимава с отглеждане на животни.

При овцете миналата година било по-добре. Плащали им по 1,20  лв.– 1,50 лв. за литър. 

„Ама то овцата е сезонно. Сега и да искаш – няма, защото ще изморим агънцата от глад, ако започнем да доим. Ще махам всичката тая стока и ще купя биволи. Млякото им купуват целогодишно на цената на овчето. Един приятел тук от нашия район вече се ориентира много правилно. Започна лека полека да разпродава овце и крави и да си купува биволи. Вече има 10. Това, което все още ме спира мен е проблема с приплодите, защото прекупвачите по-трудна вземат галета. Чух миналата година един да казва на колега: Имаш гале – имаш гайле“, разказва още Кирил.

Засега никой не казвал на каква цена ще се изкупува овчето мляко, но според стопаните в региона по всичко личи, че ще е по-добре от кравето.