„Търпим загуби. Не можем да си продаваме продукцията на фермерския пазар във Варна, а ние предлагаме своята стока само там веднъж седмично“. Това сигнализира до Агри.бг Златина Георгиева, която отглежда в семейната ферма в село Изворско 40 дойни крави. Невъзможността да реализират своите млечни продукти обрича на фалити малките стопанства, посочват животновъди от Варненска и Добричка област. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Недоволството им е породено от заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, с която се забраняват пазарите на всички видове домашни птици и животни, както и продукти от животински произход, заради влошената епизоотична обстановка в цялата страна.

„Каква ни е алтернативата? Не трябва ли да се прецизира тази заповед, тя е много обща – да няма изложба на живи животни и птици по пазарите например. Уж мярката е превантивна, но какво ще стане с нас? Нашите животински продукти са произведени по всички правила, работим на светло и всичко е ясно“, посочва още Златина Георгиева. 

„Потресени сме! Това е унищожително!“, категорична е Пепа Рашева, организатор на фермерския пазар в Добрич, който по традиция се провежда всеки четвъртък. В навечерието на изложението тя е объркана какво да отговори на изложителите от фермите с говеда в региона, които са постоянни участници в пазара.

„Заповедта е лобистка, тя ни най-малко не защитава малките производители. Тази заповед обслужва определени кръгове“, допълва още Пепа Рашева и посочва, че в търговските вериги не са забранени нито месо, нито млечни изделия, нито яйца. На практика продажбите в големите магазини продължават, но по фермерските пазари – не. 

Много от фермерите разчитат единствено на участието си във фермерски изложения, на които е гарантирано предлагането на чиста и качествена храна. В момента това е удар за тях: „Това обрича на фалит производителите. Те няма къде другаде да си продадат стоката. Ние сме възможността, която сега им е отнета. Тази заповед обслужва комфорта на веригите“, смята Рашева. „Консултирахме с адвокат, тъй като заповедта няма логика, няма ясни мотиви, посочени са болести без обяснения, протоколи и региони“По думите й четири години са продължили „мъките“ с АЧС, сега продължават с птичи грип.