Всички земеделски производители, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020, получават кратко съобщение (SMS), обявиха от Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ).

Министърът: Ще има електронен контрол за справедливо разпределение на субсидиите

 По този начин стопаните бяха информирани, че трябва да докажат минимални добиви и реализация на произведената от тях продукция. Съобщението е изпратено до стопаните от кратък номер 180-080

Целта е земеделците да бъдат своевременно информирани за периоди на прием на документи по съответни схеми и мерки, които администрира фонда. 

От 1 до 31 декември 2020 г. в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) в областните дирекции на ДФЗ се доказва реализацията на произведена продукция, чрез подаване на декларация и електронен опис по схеми СП основна група, СП сливи и десертно грозде, СЗ–ДККП, СЗ пипер, СЗ-МЗДП и СЗо. 

Градинарите и овощарите могат да изтеглят и попълнят образците на документите, с които доказват реализация на произведената от тях продукция от интернет страницата на ДФ „Земеделие”. Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване. Попълненият опис по образец се подава на електронен и на хартиен носител, придружен от копия на описаните документи.

Документи и инструкции

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, ДФЗ предоставя възможност на кандидатите по схемите за обвързано подпомагане да изпратят опис по образец, по електронен път чрез изпращане на е-мейл до съответната ОД на ДФЗ по постоянен адрес на кандидата (за физически лица) и адрес на управление на кандидата (за ЕТ и юридическите лица) не по късно от 23 декември 2020 г. 

Ако изберете онлайн варианта за подаване на документите си, трябва да знаете, че всеки един е-мейл е необходимо да съдържа попълнен електронен опис на предоставяните документи, изтеглен от сайта на ДФЗ и фотокопия на документите или сканирани копия в различни формати на файловете (за предпочитане PDF). Големината на прикачените файлове, заедно с описания електронен опис, не трябва да надхвърля 12 МВ. В случай, че файловете са по-големи от 12 МВ, е необходимо кандидатът да ги изпрати с повече от един е-мейл.

След получаване на електронния опис и импортирането му в ИСАК, служител от съответната ОПСМП ще се свърже с кандидата да се яви в съответната областна дирекция, за да завери с подпис въведените данни и приложените документи, доказващи реализация на продукцията и за подписване на декларацията по чл. 32, ал. 1 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. – което се явява последен етап от процедурата по прием.