Удостоверенията за банките, касаещи схемата за подпомагане на земеделските стопани чрез кредити от вида „Овърдрафт“ залог срещу субсидия, да бъдат издадени в спешен порядък през настоящата седмица. За това настояват от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) в писмо до министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Финансовият министър: 300 млн. лв. от субсидиите за земеделие няма да бъдат усвоени

Кредитите, които производителите могат да ползват по схемата, приета през 2011 г., играят важна роля за стопанствата, като идват в период, когато се осигуряват фуражите за зимата и се правят ключови за дейността разходи.

„В същото време приходите са малки особено тази година с изключително ниските изкупни цени на млякото и връщане назад цената на животните за месо”, се подчертава в писмото.

В предишни кампании удостоверенията от ДФ "Земеделие" (ДФЗ) със заявени площи и животни по схемите и мерките на конкретния стопанин се издаваха десетина дни след приключване на срока за заявления за директно подпомагане. Тази година обаче кампанията се удължи с над 40 дни.

Време, което ни отдалечава изключително много от банките и институциите, пред които българският фермер е задължен. Като например общините, чиито наеми за ниви-земеделска земя се плащат към 30 юни. 

Нещо по-лошо, голяма част от българските ферми са юридически лица, които извършват дейност като земеделски стопани и подават данъчните си декларации от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък. 

Натъкваме се на много случаи, в които НАП вече започва да налага запори именно на такива фирми, които закъсняват с внасянето на данъка. Банките и кредиторите също търсят фермерите за погасяване на вноските и съответно предприемане на наказателни действия при невъзможност за плащане по други съществуващи задължения, обръщат внимание авторите на писмото.

Те настояват нужните за пред банките удостоверения да започнат да се издават от 24 юли, понеделник, като молят агроминистъра за съдействие процедурата да бъде извършена максимално бързо.

„ Да не забравяме и обявлението на ДФЗ от 2022 г., че тези удостоверения ще се издават вече само и единствено по електронен път през СЕУ, където най-вероятно на софтуерът отново ще му е необходим някакъв “Бутон“, допълват на финал от НСГБ.