В сряда, 21 декември, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 45 539 958 лв. по третата кризисна помощ заради войната в Украйна. Средствата са в размер на 5% от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. 

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

По информация на ДФЗ субсидията вече е по сметките на 31 354 земеделски стопани. Има обаче и фермери, които не са получили и една стотинка, въпреки че техните заявления са били приети и одобрени. 

За казуса сигнализират фермери до Агри.БГ.

Оказва се, че стопани с над 150 ха, отглеждащи слънчоглед, не са получили плащане по подмярката, въпреки че бяха допустими по приема.

“Ние сме земеделски производители, които кандидатстваха със слънчоглед над 150 ха. След като прочетох новината за изплащането на субсидията, побързах да си проверя сметката. Оказа се, че превод няма. Свързах се с още двама фермера от моя регион, които също кандидатстваха по помощта с над 150 ха. Те също не се получили плащане, въпреки че когато приемът отвори, специално ни се обадиха, че сме допустими и ни поканиха да си подадем документите”, обяснява за Агри.БГ Росен Илиев от Бургаско.

Действително в наредбата е записано, че фермери, отглеждащи слънчоглед с площи от 100 до 149, 99 ха, ще получат подпомагане от 6 000 лева. Никъде обаче не е посочено какво се случва със стопаните, работещи над 149,99 ха. Вероятно оттук идва и самият проблем.

Фермерът решава да се свърже с ДФЗ-София. Оттам обаче му обясняват, че той няма превод, такъв няма и да получи. 

“След като проведох разговор с ДФЗ-София стана ясно, че земеделците, които са кандидатстване със слънчоглед над 150 ха нямат преводи, няма и да получат такива, тъй като от ДФЗ не са знаели как да тълкуват наредбата. Оказва се, че нищо не пише за земеделците над 150 ха. По-голяма глупост от това не бяхме чували! При условие, че имаме прието и одобрено заявление за подпомагане. Освен това, още когато кандидатствах от Общинската служба “Земеделие” в Несебър, а впоследствие и в Бургас, ни съобщиха, че земеделците с над 150 ха ще получат по 6 000 лева, без значение от декарите”, разяснява фермерът.

Агри.БГ изпрати въпроси на ДФЗ, на които очакваме официален отговор.

Междувременно се свързахме и с Илия Проданов - зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той потвърди, че такъв проблем съществува.

“Никой от фермерите с над 150 ха не е получил подпомагане. Знаем за това. Оказва се, че имало грешка в изписването на наредбата. Увериха ни, че наредбата ще бъде поправена и фермерите ще си получат парите до 15 януари”, каза Илия Проданов.

Продължаваме да следим темата.